Redactie

Apple toont iPod met videocamera en iTunes 9

Apple heeft woensdag geen tablet-pc geïntroduceerd en ook geen Beatles-catalogus voor Itunes. Maar een verrassing was er toch in de persoon van Steve Jobs, die de nieuwe producten van zijn bedrijf zelf heeft aangekondigd. Onze collega’s van ZDNet doet verslag vanuit Londen, waar Europese journalisten de Amerikaanse presentatie live op een scherm hebben gevolgd.

De geruchtenmolen draaide al weken op volle toeren in de aanloop naar Apples traditionele septemberpresentatie rond iPods en muziek. Het roddelcircuit blijkt er ook dit keer niet ver naast te hebben gezeten. Inderdaad, er is een iPod gelanceerd die ook video-opnames kan maken en versie 9 van Itunes. Daarnaast werden ook iPhone OS 3.1 en de kant-en-klare muziekringtones voor de iPhone voorgesteld. Maar het bleef tot het eind gissen of Steve Jobs zijn opwachting zou maken.

Apple toont camera-Ipod en Itunes 9 (foto: Stephen Shankland/CNet)

Het is even een schok om te zien hoezeer de Apple-topman vermagerd is. Zijn manier van vertellen is energiek als altijd, al begint hij zijn verhaal ingetogen met een paar woorden over zijn ziekte. Jobs vertelt dat hij nu door het leven gaat met de lever van een twintiger, die is gestorven in een auto-ongeluk. Hij roept iedereen op om organen te doneren en vraagt applaus voor het team dat Apple heeft gerund in een moeilijke tijd.

"Ik ben terug bij Apple, en ik geniet van iedere dag, ik werk met getalenteerde teams aan nieuwe dingen, het is prachtig. Vandaag praten we over muziek."

Video
Toch is juist video dit keer het onderwerp van Jobs’ gebruikelijke "one more thing"-aankondiging. Apple heeft zijn nieuwe iPod Nano-model uitgerust met een videocamera, geïntegreerde microfoon en een speaker om naar het geluid van opnames te luisteren. De topman wijst naar het succes van zakcamera’s als de Flip Mino en naar YouTube, dat vandaag de dag een miljard videostreams heeft. Hij windt er geen doekjes om: "Deze markt explodeert en wij willen hier in springen".

Foto: Stephen Shankland/CNet 
Foto: Stephen Shankland/CNet

De vernieuwde iPod Nano heeft een behuizing van gepolijst aluminium, een iets groter scherm (2,2 inch), een ingebouwde FM-radio en een stappenmeter. Filmen kan in landschaps- of portretmodus, eventueel met effecten zoals ‘Film Grain’ of ‘Kaleido’. Via synchronisatie met een Mac of pc kunnen de opnames vervolgens op YouTube, Mobileme of Facebook worden gezet.  

De slechts zes millimeter dikke iPod Nano is er in negen kleuren en twee modellen, één met 8 GB en één met 16 GB geheugen. Die kosten respectievelijk 139 en 169 euro.

,

Apple heeft ook zijn andere iPods vernieuwd. De iPod Shuffle is er in vijf kleuren (zilver, zwart, blauw, roze en groen). Het apparaat is verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 2 of 4 GB, voor prijzen vanaf 55 euro. Ook is er een speciale 4 GB-editie in een roestvrijstalen behuizing uitgebracht en die kost 95 euro. 

Foto: Stephen Shankland/CNet

De iPod Shuffle is er in vijf kleuren

De iPod Touch heeft dubbel zoveel flashgeheugen gekregen tegen een gelijk gebleven prijs. Er is nu een 64 GB-model voor 369 euro en een 32 GB-exemplaar voor 279 euro. Het goedkoopste model van de iPod Touch heeft 8 GB geheugen en kost in de Verenigde Staten 199 dollar. Dat is "een magisch prijspunt in de markt van iPods", heeft Apple ontdekt. Belgen betalen 189 euro voor dit toestel.

Nieuwe klassieker
Ook voor de iPod Classic vraagt Apple aandacht. En niet om te vertellen dat deze mp3-speler uit de markt verdwijnt, zoals sommige websites hadden voorspeld. Integendeel.

Er is een nieuwe versie van de Classic uitgebracht met 160 GB in plaats van 120 GB opslagruimte, terwijl de prijs op 229 euro is blijven staan. De capaciteit is goed voor zo’n veertigduizend liedjes. "We hebben gebruikers met verzamelingen die echt zo groot zijn, en zij waarderen de iPod Classic gewoon", concludeert Jobs. Met andere woorden: voorlopig hoeven we dit model nog niet af te schrijven.

,

Versie 9 van iTunes, nu gratis te downloaden op Itunes.com, is Apples andere grote aankondiging. Wij vinden iTunes LP een mooie vernieuwing.

"Sommigen van ons zijn oud genoeg om echt LP’s te hebben gekocht", zo leidt Jobs dit product in. Hij vertelt over de goede oude tijd van langspeelplaten, die veel meer te bieden hadden dan enkel muziek. "Met digitale muziek is dat verdwenen. Dat zou niet zo moeten zijn. We kunnen verbazingwekkend rijke content bieden en dat doet iTunes LP."

Daarvoor gebruikt Apple zijn nieuwe digitale formaat voor muziekdownloads, dat eerst bekendstond onder de codenaam ‘Cocktail’. Albums in iTunes LP bevatten niet alleen muziek maar bijvoorbeeld ook mooie foto’s, video’s, liner notes (commentaar), artwork, songteksten, albumchronologie en credits. Apple geeft artiesten de tools om zelf hun extra materiaal vorm te geven.
 
Dat blijkt leuk uit te pakken. In het geval van het debuutalbum van The Doors uit 1967 zijn bijvoorbeeld interviewbeelden toegevoegd die speciaal voor iTunes LP zijn opgenomen.

 
iTunes LP gaat van start met onder meer de albums Highway 61 Revisited van Bob Dylan, Come Away With Me van Norah Jones en American Beauty van The Grateful Dead.

De filmtegenhanger van iTunes LP heet overigens iTunes Extras. De naam zegt het al; hier krijgt de koper allerlei extra’s bij de film, zoals trailers, verwijderde scènes, interviews, interactieve galerieën en een scèneselectiemogelijkheid.

,

Home Sharing (Thuisdeling) is een andere noemenswaardige nieuwe functie in iTunes 9. Hiermee kun je de muziek bekijken die is toegevoegd aan de Itunes-bibliotheken op andere computers op je thuisnetwerk. Je kunt tot vijf machines machtigen.

Na het inloggen krijg je een lijst te zien van liedjes op de andere computers, die je zelf nog niet in je collectie hebt. Uit die lijst kun je één of meerdere nummers selecteren (zie foto), om deze vervolgens naar je eigen bibliotheek te verslepen. De bestanden worden dan gekopieerd. Je kunt ook instellen dat nieuw aangeschafte content op een geautoriseerde computer automatisch ook naar jouw collectie wordt gekopieerd.

De iTunes Store is overigens gerestyled en ziet er volgens Jobs "veel cleaner" uit.

Genius Mixes
Apple borduurt verder op het succes van de populaire iTunes-functie Genius. Die stelt een afspeellijst van passende liedjes samen op basis van een track die je selecteert. "Mensen hebben meer dan 27 miljoen ‘bibliotheken’ toegevoegd, 54 miljard liedjes in totaal. We hebben alles geanalyseerd. De Genius-database is steeds slimmer geworden", aldus Steve Jobs.

Op basis van die technologie heeft Appe Genius Mixes ontwikkeld. Deze nieuwe functie speelt eindeloze mixen af van goed bij elkaar passende liedjes in je bibliotheek, "als een goede dj".

Iphone OS 3.1
Apple heeft de Genius-technologie toegevoegd aan de App Store en stelt dit beschikbaar met de introductie van Iphone OS 3.1. Het principe is hetzelfde. Na activering van de functie op je iPhone of iPod Touch beveelt Genius toepassingen aan op basis van de applicaties die je al bezit. "Dit zal alleen maar beter worden naarmate we grotere databases hebben van wat mensen hebben en wat ze leuk vinden", aldus Jobs.

,

Aan de hand van iPhone OS 3.1 komen de verwachte kant-en-klare muziekringtones ook om de hoek. Er zijn dertigduizend ringtones van de vier grote platenlabels en die worden verkocht voor 1,29 euro. Er worden gratis previews geboden.

Daarnaast is de synchronisatie in iTunes 9 en iPhone OS 3.1 verbeterd. Je kan nu je iPhone-applicaties direct in iTunes organiseren. Ze verschijnen dan automatisch op je iPhone in dezelfde opmaak. Ook is het mogelijk om nummers te synchroniseren op basis van artiest- of genrekeuze. 

Foto: Stephen Shankland/CNet 
 
"Een van de dingen die ons echt drijft is dat we, zoals jullie, van muziek houden", zegt Jobs ter afsluiting. Komt er op de valreep alsnog een aankondiging over een Beatles-catalogus in iTunes? Nee, hij doelt op het afsluitende optreden van Norah Jones. 

Foto: Stephen Shankland/CNet  

Het publiek in de zaal luistert met een half oor en blikt ongeduldig richting demoruimte. Apple heeft mooie producten gelanceerd, maar echt grote verrassingen zitten er niet tussen. Misschien volgend jaar. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.