Redactie

Toshiba boet zwaar voor HD DVD-flop

Het opgegeven HD DVD-formaat kost Toshiba niet alleen een smak geld, het levert het Japanse bedrijf ook dertig procent minder nettowinst op dan het vorig jaar inschatte.

Toshiba was hoofdproducent van het optische schijfformaat HD DVD, maar besloot de fabricage te staken nadat grote Hollywood-filmstudio’s voor het concurrerende Blu-ray kozen. De fabrikant maakt nu bekend wat de gevolgen zijn van de mislukte operatie: een verlies van 1,1 miljard dollar, omgerekend meer dan 700 miljoen euro.

Het bedrijf stelt ook zijn winstverwachting bij voor het fiscale jaar 2007. In oktober vorig jaar dacht Toshiba nog 1,16 miljard euro nettowinst te maken, maar nu zegt het slechts 125 miljard yen, omgerekend zo’n 800 miljoen euro, op de balans te kunnen bijschrijven.

Flashgeheugen
Niet alleen de verloren strijd om de toekomst van de optische schijf speelt Toshiba parten. Ook de tegenvallende markt voor NAND Flash-geheugen weegt zwaar op de inkomsten van het bedrijf. “We zien de prijzen dit fiscale jaar met vijftig procent teruglopen, nadat we veertig procent hadden voorspeld in oktober”, zegt vicepresident Fumio Muraoka.

De Japanse krant The Nikkei maakte al eerder bekend wat de verliezen van Toshiba zijn. Tot nu toe weigerde de producent echter commentaar te geven op zijn financiële perikelen. Aan het einde van de maand weet het bedrijf hoe het er echt voorstaat.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.