Redactie

Telenet razend op Belgacom over Interkabel-bod

De strijd om Interkabel gaat door. Belgacom biedt 420 miljoen euro voor de overname van bijna achthonderdduizend televisieklanten en het niet-exclusieve gebruik van het Interkabel-netwerk voor analoge en digitale televisie. Dat is zeventig miljoen euro meer dan wat Telenet momenteel biedt.

Het bod komt een week nadat bekend raakte dat zowel de Raad van State als het Hof van Beroep toestemming geven aan Telenet voor de overname. Hiermee lijkt de rol van Belgacom uitgespeeld. De telecomreus kan nog wel verder procederen, maar dat kan enkel leiden tot een schadevergoeding en schorst de overname niet.

Belgacom zegt al langer dat het meer wil bieden en voegt nu de daad bij het woord. Het bedrijf doet overigens een bod op het niet-exclusief gebruik van de kabel. Dat wil zeggen dat in theorie zowel Belgacom als Telenet het netwerk dan kunnen gebruiken.

Telenet razend
In Mechelen zijn ze allerminst blij met de nieuwe wending aan de Interkabel-saga. Ruim een half jaar na het bod van Telenet had het bedrijf enkel nog de goedkeuring nodig van de Raad van Bestuur van Interkabel, in overleg met de 102 Vlaamse gemeentes die eigenaar zijn van het netwerk.

Telenet speelt de bal terug. Het bedrijf dient een klacht in bij de Raad voor de Mededinging over belemmering door Belgacom en misbruik van diens machtspositie. Volgens Telenet is dit "het zoveelste vertragingsmanoeuvre" na de procedureslag van de afgelopen maanden.

Netwerk niet te delen
Het gedeelde netwerk waar Belgacom voor pleit, is volgens Telenet niet mogelijk. "Dit is volledig in strijd met de liberalisering”, zegt het bedrijf in een verklaring. Bovendien is een gedeeld netwerk voor kabel technisch onmogelijk. Hiervoor verwijst Telenet naar een studie van onderzoeksbureau TNO, dat stelt dat er geen plaats is voor twee volwaardige televisie-aanbieders op één kabel.

Het aanbod om als twee concurrenten om één netwerk te delen is volgens Telenet totaal ongeloofwaardig. Het laat dan ook niet na om te verwijzen naar de problemen die alternatieve providers soms ondervinden: "Belgacom is de kampioen om de concurrentie die probeert gebruik te maken van haar infrastructuur, compleet te frustreren en uit de markt te zetten."

Update 17.30 uur:
In een persmededeling laat Telenet weten dat het zijn bod van 350 miljoen euro niet gaat verhogen. Het bedrijf herhaalt dat het bod van concurrent Belgacom mededingingsrechtelijk geen enkele kans maakt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.