Redactie

Philips krijgt Greenpeace aan de deur

Milieuorganisatie Greenpeace voert vandaag in Nederland en drie andere landen actie aan de poorten van Philips-gebouwen. Er wordt geprotesteerd over het terugneembeleid van de elektronicagigant. Greenpeace meent dat Philips te laks is en geen verantwoordelijkheid neemt voor afgedankte elektronische apparaten. Philips hangt onderaan de ranglijst van ‘groene’ elektronicabedrijven die Greenpeace regelmatig opstelt.

De ‘e-waste’ wordt vaak gedumpt in derdewereldlanden, waar het zorgt voor heel wat vervuiling. Elektronica bevat nu eenmaal veel schadelijke stoffen. Om aan te geven hoe schadelijk het dumpen van e-waste wel is, heeft Greenpeace honderden afgedankte televisietoestellen en andere apparaten voor de deuren van de Philips-toren in Amsterdam neergegooid.

Verantwoordelijkheid
De milieuorganisatie is van mening dat fabrikanten voor de verwerking en recyclage van eigen producten moeten instaan. Philips van zijn kant stelt dat die verantwoordelijkheid gedeeld moet worden door de klant, de overheid en de producent.

De actie van Greenpeace vindt niet enkel in Nederland plaats maar ook in Denemarken, India en Rusland. In die landen wordt er momenteel gesleuteld aan nieuwe wetgeving rond e-waste. Maar los van een of andere wettelijke verplichting tot terugname, wil Greenpeace dat Philips vrijwillig zo’n programma opzet. De organisatie verwijst daarbij naar de eerdere initiatieven van Nokia, Samsung en Sony.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.