Redactie

Stille Xbox 360 druppelt winkels binnen

Microsoft is gestart met de levering van een nieuwe serie Xbox 360-consoles die de chip ‘Jasper’ bevat. Gamers wachten al sinds 2006 op de processor, omdat hij de spelcomputer stiller en koeler houdt. Daardoor wordt de kans op de gevreesde ‘rode ringen des doods’, die hardwarefalen van de spelcomputer aangeven, een stuk kleiner.

Volgens Joeygadget, dat zijn informatie uit een technische database haalt, zijn de eerste modellen met een Jasper-motor al opgedoken bij winkelketens en distributeurs over de hele wereld. De gameblog raadt aan om goed naar het serienummer te vragen, om zo zeker te zijn dat ze een versie hebben met de gewilde chips.

Niet alleen zijn de nieuwe Xbox-machines zuiniger in energieverbruik, ze maken ook een stuk minder lawaai. Veel eigenaren van de Microsoft-console klagen over de herrie die het apparaat maakt en wachten met smart op een oplossing.

Makkelijker koelen
Jasper is een chipset van 65 nanometer, die minder stroom nodig heeft en verder identiek is aan zijn grotere voorganger. Een extra voordeel is dat de Xbox 360 daardoor makkelijker koel is te houden. Oververhitting speelde een belangrijke rol in de massale uitval van de eerste lichtingen Microsoft-consoles, waardoor sommige gamers tot acht keer hun kapotte spelcomputer moesten laten vervangen. Uiteindelijk moest het bedrijf overgaan tot een kostbare verlenging van de fabrieksgarantie

De nieuwe chips hebben een extra voordeel dat Microsoft hard nodig heeft om de strijd aan te kunnen gaan met Nintendo en Sony. Omdat Jasper kleiner van stuk is, kunnen uit elke chipwafel meer exemplaren worden gesneden, wat scheelt in de productiekosten. Omdat de fabrikant zojuist een flinke prijsverlaging heeft doorgevoerd, is dat voordeel nodig om winstgevend te kunnen blijven.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.