Redactie

Real klaagt Hollywood aan voor recht op kopiëren dvd’s

Meteen na de lancering van RealDVD, software om dvd’s mee naar de harde schijf te kopiëren, klaagt eigenaar Realnetworks grote filmstudio’s aan om de legaliteit van zijn software wettelijk vast te leggen. Hollywood reageert met een eigen aanklacht: "RealDVD zou eigenlijk StealDVD moeten heten."

De Motion Picture Association of America (MPAA), waakhond van Hollwood, claimt dat RealDVD inbreuk maakt op de Digital Millennium Copyright Act door op illegale wijze de kopieerbeveiliging van dvd-titels te omzeilen. Realnetworks zegt dat zijn nieuwe programma, dat tot vijf lokale kopieën toestaat, zich juist netjes aan de regels houdt en de ingebouwde Content Scrambling System-versleuteling (CSS) intact laat bij het kopiëren. Het zegt bovendien dat zijn eigen kopieerbeveiliging voorkomt dat een gebruiker de gekloonde films van zijn computer afhaalt.

"RealDVD van Realnetworks zou eigenlijk StealDVD moeten heten", zegt MPAA-bons Greg Goeckner in een verklaring. "We zullen ons recht fel verdedigen om bedrijven die consumenten misleiden met hun producten en zo duidelijk de wet overtreden af te stoppen." Volgens de copyrightbeschermer kunnen mensen zonder probleem dvd’s huren bij hun plaatselijke videotheek en hun eigen kopiëen maken zonder tot aankoop te hoeven overgaan.

In zijn aanklacht wijst Realnetworks op een rechtszaak uit 2007 tussen de DVD Copy Control Association en het bedrijf Kaleidoscope. Deze leverancier van dure mediaservers won daarbij het recht om lokale kopieën op te slaan voor zijn producten. MPAA zegt dat de twee zaken niets met elkaar te maken hebben en eist naast het stopzetten van de distributie van RealDVD een flinke som geld voor geleden schade.

Met een bijdrage van CNET News

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.