Redactie

Primeur: iPod nano getest

Bij de voorstelling van de nieuwe iPod nano reageerden velen gelaten. Spectaculair vernieuwd is het spelertje niet, maar de nieuwe vorm en de Shake-functie mogen er zijn.

De nieuwe generatie nano’s is meteen te herkennen. De rechthoekige behuizing verschilt danig van de vierkante vorm van de vorige iPod nano. En – belangrijk voor hippe vogels – er zijn veel meer kleurtjes beschikbaar.

De langwerpige vorm is er gekomen omdat de nano nu een groter scherm heeft. Een positieve zaak, want hierdoor komen Coverflow (een functie om door albumhoezen te neuzen) en video’s beter tot hun recht.

Snelle Coverflow
De nano heeft nu ook een sensor om het scherm mee te laten kantelen wanneer u de speler een kwart draait. Als u door de lijst van artiesten aan het navigeren bent en het toestel kantelt, springt u automatisch over naar Coverflow. De functie werkt ook goed als u foto’s bekijkt, want dan worden ze meteen in landschaporiëntatie getoond.

Onze indruk is dat de nieuwe nano veel sneller reageert dan de vorige editie. Zowel Coverflow, het navigeren door de menuutjes als het neuzen door een fotocollectie gaat vlot.

Shake, rattle ‘n’ roll
De bewegingssensor dient ook voor een nieuwe functie. Als u lichtjes met de nano schudt, wordt de shuffle-functie automatisch ingeschakeld. Schudt u opnieuw, dan verspringt de muziek naar een volgend, op toevalsbasis gekozen liedje.

Dit werkt goed en wordt ook niet geactiveerd door bijvoorbeeld met de nano te lopen. De speler reageert immers niet op continu, heftig schudden. Een minpuntje: tijdens onze test worden ook tv-afleveringen in de shuffle-afspeellijst opgenomen. Niet echt de bedoeling, lijkt ons.

Geniaal?
De nieuwe iPod nano ondersteunt ook de Genius-functie waar Apple momenteel zwaar mee uitpakt. Concreet wil dit zeggen dat u tijdens het afspelen van een liedje door een knop lang in te drukken een afspeellijst kunt maken.

Deze lijst wordt automatisch samengesteld en bevat muziek die aanleunt bij het liedje dat u eerst beluisterde. Het resultaat is wel geslaagd, al verkrijgt u de beste (meest gevarieerde) afspeellijsten bij grote muziekcollecties.

Correctie: zoals verschillende lezers terecht opmerken, is het wél mogelijk om een iTunes Store-account te nemen zonder kredietkaart.

Apple iPod nano
Prijs: 139 euro (8 GB), 189 euro (16 GB) [september 2008]

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.