Redactie

Platenindustrie VS: radio is piraterij

De Amerikaanse platenindustrie wil dat de radiozenders op de FM- en AM-band royalty’s betalen voor de muziek die ze uitzenden. De redenering is dat de zenders geld verdienen over de rug van de muziekindustrie. Hierdoor is radiomuziek volgens belangengroep Musicfirst een vorm van piraterij.

Amerikaanse radiozenders op de AM- en FM-band hoeven geen bijdrage te betalen voor het uitzenden van muziek, zoals dat in Europa gebruikelijk is. Wie uitzendt via internet, kabel of satelliet, moet dat wel. Die situatie kan vanaf donderdag veranderen. Een speciaal overheidscomité stemt dan over een voorstel om de radiozenders te laten betalen.

"Het is een vorm van piraterij, maar niet in de klassieke zin", zegt Martin Machowsky, woordvoerder van Musicfirst tegen Wired. Het argument dat artiesten extra promotie krijgen door op de radio te komen, vindt hij maar zwak. "Niemand luistert voor de reclamespots", klinkt het.

De National Association of Broadcasters (NAB) vindt die redenering fout. "Zonder radio zouden de meeste artiesten niet eens bekend zijn", verklaart Dennis Wharton, vicepresident van de organisatie.

De muziekindustrie had de radiomakers op AM en FM vroeger broodnodig om populariteit te verwerven. Nu elke groep een MySpace-pagina heeft en muziek op allerlei manieren legaal kan worden verspreid onder het grote publiek, heeft het klassieke radiostation aanzienlijk minder belang voor de industrie.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.