Vlaams minister van Media Geert Bourgeois start vanaf vandaag met een informatiecampagne over het einde van analoge televisie via de antenne. In Vlaanderen stopt het analoge signaal via de ether vanaf 3 november. Toch zijn er veel misverstanden over de omschakeling. Zo is het bijvoorbeeld niet nodig om een kabelaansluiting of digitale televisie te nemen.
Het gaat om zestigduizend mensen die nu nog uitsluitend via een analoge antenne televisie kijken. Daarnaast zijn er tachtig- tot honderdtachtigduizend gezinnen die het ethersignaal ontvangen op een tweede toestel. Het gaat hier vaak om de slaapkamertelevisie, of een toestel in het buitenverblijf of op kot.
Het voordeel van het digitale signaal is dat het veel beter is dan de analoge tegenhanger. Zo verdwijnt de zogenaamde sneeuw die klassieke toestellen kennen wanneer het signaal te zwak is. Omdat het verhaal vrij technisch en verwarrend is, worden de kijkers in de volgende maanden geïnformeerd over het einde van dit analoge signaal. Onder meer met spotjes op de VRT en op de pas gelanceerde website Wegmetsneeuwopjetv.be. "
Ruimte voor nieuwe toepassingen
Van Europa moet het huidige signaal pas tegen 2012 stoppen. Bourgeois wil echter een voortrekkersrol spelen in het vrijmaken van de ether. “Door eerder dan verplicht om te schakelen kunnen alle Vlamingen sneller genieten van betere klank- en beeldkwaliteit. Maar ook komt er nu voor Vlaamse ondernemingen sneller ruimte in de ether voor experimenten met nieuwe vormen van mobiele digitale televisie en nieuwe omroeptoepassingen”, aldus de mediaminister.
Wie nog steeds analoog televisiekijkt, is niet verplicht om een kabelabonnement of digitale televisie te nemen. Door een decoder van ongeveer veertig euro aan te schaffen pikt uw televisietoestel voortaan de digitale signalen in de ether op. Net zoals bij de analoge uitzendingen blijft het Vlaamse aanbod hier wel beperkt tot VRT-kanalen.