Redactie

Omstreden Franse internetwet bijna definitief

Het controversieel plan om illegale downloaders van het internet te gooien is in Frankrijk een stap dichter bij de definitieve goedkeuring. De Franse senaat keurde het wetsvoorstel vrijdag met een overgrote meerderheid goed.

In totaal stemden 297 senatoren voor en slechts vijftien tegen het ‘project Hadopi’, ook wel bekend als het plan Olivennes of de wet Création et Internet.

Sinds de lancering van het voorstel, ruim een jaar gelden, is het driestappenplan wel een beetje versoepeld. Zo krijgt de illegale downloader eerst een e-mail als eerste waarschuwing. Een tweede waarschuwing volgt per brief en bij de derde overtreding wordt het internet een jaar lang afgesloten.

Met de stemming door de senaat is de wet stilaan klaar. Enkel het Assemblée Nationale, de Franse tegenhanger van de Kamer, moet zijn goedkeuring nog geven. Als de wet is goedgekeurd zal de Haute Autorité pour la Diffusion des Oevres et la Protection des droits sur Internet (Hadopi) verantwoordelijk zijn voor het controlesysteem.

Met een bijdrage van ZDNet Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.