Redactie

Nine Inch Nails geeft nieuw album gratis weg

Als "dank aan de fans" geeft Nine Inch Nails zijn nieuwe album online weg. The Slip is alleen in DRM-vrije formaten te ontvangen en krijgt een Creative Commons-licentie.

Nine Inch Nails is fel voorstander van online distributie en brak dit jaar met platenlabel Universal Music om onafhankelijk te kunnen experimenteren. De band bracht eerder het instrumentele album Ghosts I-IV uit en gaf toen de eerste negen nummers weg. Als fans het hele album wilden hebben, moesten ze vijf dollar betalen. Ze konden daarnaast voor een bedrag tussen de tien en driehonderd dollar een boxset aanschaffen. The Slip is het eerste album dat de rockers in zijn geheel gratis aanbieden.

De band lijkt in de voetsporen te treden van Radiohead, dat vorig jaar In Rainbows voor een prijs naar keuze aanbood op de eigen website. Nine Inch Nails-zanger Trent Reznor noemde die actie echter een “marketingstunt” om het fysieke album aan te prijzen. Reznor heeft ook op eigen houtje gratis distributie uitgeprobeerd. Hij produceerde het nieuwste album van spoken word-artiest Saul Williams en bracht het als vrije download uit.

Op de website van Nine Inch Nails zegt Reznor: “Bedankt voor jullie voortdurende en loyale steun door de jaren heen. Dit rondje is voor mij.” Er gaan stemmen op dat Nine Inch Nails The Slip gebruikt om de kaartverkoop voor zijn nieuwe concerttour een zet in de rug te geven. Door teruglopende plaatverkoop zijn artiesten steeds meer aangewezen op de opbrengsten van optredens en merchandise. Fans van de band die toch willen betalen voor The Slip zullen moeten wachten tot juli. Dan wordt het album op zowel cd als vinyl uitgebracht in de winkel, meldt de New York Times

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.