Redactie

Neil Young spelt computermakers de les

Computerbedrijven zoals Apple hebben muziek gereduceerd tot het equivalent van Fisher Price-speelgoed. Het tijdperk van de iPod is een catastrofe voor audiokwaliteit.. Dat zei rock-icoon Neil Young op de Brainstorm-conferentie van het magazine Fortune.

"Hoe mensen muziek begrijpen is misvormd door mp3’s en gebruiksgemak. Het is belangrijk om muziek bij de mensen te krijgen, maar niet ten koste van de kwaliteit", aldus de muzikant. 

Neil Young werd op het einde van technologieconferentie geïnterviewd door hoofdredacteur John Huey van het weekblad Time. "We zitten hier al drie dagen, en niemand heeft het over kwaliteit gehad… En dat is wat muziek zo groot maakt."

"Jobs verkiest zelf vinyl"
Young had het met name op Apple gemunt. De maker van de iPod heeft volgens Young de norm voor geluidskwaliteit opgeofferd voor een handig formaat. Huey merkte fijntjes op dat Apple-baas Steve Jobs in zijn woonkamer wel een platenspeler en vinylplaten heeft staan.

Neil Young geldt al sinds de jaren tachtig als een uitgesproken criticus van gedigitaliseerde muziek. Hij vergeleek muziek op cd ooit als een douche waarin je elke afzonderlijke waterdruppel voelt, terwijl analoge muziek als een golf over je heen spoelt.

Tegelijk heeft hij steeds gezocht naar een beter alternatief voor de audio-cd; zo verschenen de meeste van zijn platen in het HDCD-formaat of op DVD Audio. Begin mei kondigde Young aan dat zijn langverwachte Archives zouden verschijnen als een set van vijftig Blu-ray-schijven, die volgens hem de hoogst mogelijke audiokwaliteit bieden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.