Redactie

Mobiele telefoons bederven uw slaap

Uit een onderzoek van twee Zweedse en een Amerikaanse universiteit blijkt dat de straling van mobiele telefoons leidt tot slapeloosheid. Vooral wie zijn gsm tijdens het slapen in de buurt houdt, kan last ondervinden. Kinderen en tieners zijn een extra gevoelige groep, slaaptekort kan bij hen immers leiden tot andere problemen zoals een depressie, slechte prestaties op school of symptomen van ADHD.

Het rapport werd gesponsord door de fabrikanten van mobiele telefoons en uitgevoerd door het Karolinska instituut en de Uppsala Universiteit van Zweden. Ook de Amerikaanse universiteit van Michigan werkte mee. Toch zijn de geldschietende bedrijven volgens de Britse krant The Independent niet opgezet met de resultaten. Ze zeggen nu dat het onderzoek geen duidelijke uitkomst oplevert.

Professor Bengt Arnetz, die het onderzoek leidde, spreekt dit tegen. “We hebben wel degelijk gevolgen van de blootstelling gevonden, telkens in realistische omstandigheden”, verklaart Arnetz. “Dit toont dat de impact op onze hersenen meetbaar is.”

Concreet is het de straling van 884 megahertz die ervoor zorgt dat de eerste fases van de diepe slaap pas later worden bereikt. Bovendien wordt de diepste fase aanzienlijk ingekort bij mensen die zich blootstellen aan de straling. De golven beïnvloeden ook het zenuwstelsel, waardoor mensen alerter zijn en zich moeilijker kunnen ontspannen.

Het is niet het eerste onderzoek dat het verband tussen mobieltjes en slaapstoornissen aantoont. Vorig jaar maakte onderzoeker Jan Van Den Bulck (KULeuven) al bekend dat langdurig sms’en bij jongeren leidt tot slapeloosheid. Al ging het in dit geval om de nachtelijke aandacht die het mobieltje van de gebruiker eiste. Ook overmatig computergebruik of televisiekijken voor het slapengaan is nefast voor een goede nachtrust.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.