Redactie

Lithiumbatterijen geweerd op Amerikaanse vliegtuigen

Wie in Amerika op een vliegtuig stapt en een reserve batterij voor zijn laptop meeneemt, moet oppassen. Vanaf 1 januari zijn nieuwe beperkingen van kracht op het vervoeren van lithium batterijen. De nieuwe regels zijn een reactie op incidenten waarbij lithium batterijen in brand vlogen.

De regels zijn uitgevaardigd door het U.S. Department of Transportation. Ze hebben geen betrekking op de batterij die in uw gsm of laptop zit, wel op batterijen die los worden vervoerd. Een losse batterij in uw ingecheckte bagage mag voortaan niet meer. In uw handbagage mag het wel, maar op voorwaarde dat de batterij in een hermetische plastic zak is verpakt. Bovendien is er een limiet van twee dergelijke batterijen per persoon.

Volgens het Department of Transportation zijn de nieuwe regels nodig voor de veiligheid. Zo zou het brandblussysteem van een vliegtuig niet in staat om een brand te blussen die ontstaat door het ontvlammen van een lading lithium batterijen in het vrachtruim.

“Iets heel eenvoudig zoals het verpakken van een reserve batterij in zijn oorspronkelijke verpakking of in een hermetische plastic zak, zal ongewilde kortsluitingen en brand voorkomen”, aldus Krista Edwards, Deputy Administrator van het U.S. Department of Transportation Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration, in een persbericht.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.