Redactie

Geruchten over filmverhuur via iTunes

20th Century Fox gaat via de iTunes Store van Apple films verhuren en toelaten dat zijn DVD’s worden gekopieerd naar een iPod. Voor officiële bevestiging van de deal tussen Apple en de filmstudio is het wachten op de speech van Steve Jobs op Macworld, op 14 januari. Dat meldt de Financial Times. Het is niet bekend of Apple ook met andere filmstudio’s een gelijkaardige afspraak bekokstooft.

Dat films online verhuurd worden in plaats van verkocht, zou een breuk betekenen met het verleden. Momenteel bestaat het aanbod (in de Verenigde Staten) uitsluitend uit video’s die te koop worden aangeboden. Dat is bijvoorbeeld het geval met een reeks animatiefilms van Disney. Maar Disney is de uitzondering, want het is een publiek geheim dat Hollywood zijn films veel liever online verhuurt dan verkoopt.

Fox zou ook het eerste bedrijf zijn dat het FairPlay-kopieerslot (DRM) van Apple mag gebruiken. FairPlay zou dienen om DVD’s van 20th Century Fox te beveiligen, zodat de films onder gecontroleerde omstandigheden naar een Mac of een iPod gekopieerd kunnen worden. Het overzetten van een DVD-film kan nu al met bepaalde programma’s, maar die applicaties bevinden zich door de beruchte Amerikaanse DMCA-wet en de Europese richtlijn over auteursrecht in een juridische schemerzone.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.