De illegale downloader wordt geen opgejaagd wild dat zijn internettoegang kan verliezen. Ook zijn surfgedrag zal niet worden gemonitord. Dat blijkt uit de stemming van het Europees Parlement over de hervorming van de telecommarkt. Auteursrechtenlobby’s hadden daar nochtans op aangedrongen.
Het Europees Parlement stemt in met de hervormingsplannen voor de telecommarkt die eurocommissaris Viviane Reding heeft voorgesteld. Het plan, dat de consument voordeligere telecomtarieven en internetverbindingen moet opleveren, kwam echter onder vuur te liggen toen bleek dat er enkele verregaande amendementen rond auteursrechten waren ingeslopen.
Zo zouden internetaanbieders (ISP’s) het surfgedrag van de klanten strikt moeten controleren. Als de klant herhaaldelijk illegale handelingen stelt – zoals het downloaden van illegale bestanden – zou hem zelfs de toegang tot het internet kunnen worden ontzegd.
Niet straffen, wel informeren
Dat bewuste amendement heeft het in de stemming echter niet gehaald. Het enige wat er gebeurt, is dat ISP’s samen met de auteursrechtenorganisaties documentatie opstellen die verduidelijkt wat wettelijk is op het internet. De providers zullen die info dan in het contract van de consument vermelden en later op regelmatige basis aan hun klanten bezorgen. Een zuiver informatieve maatregel dus, geen repressie.
Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) bevestigt dat het Parlement niet te ver wilde gaan. “Het klopt dat er in Frankrijk momenteel een wetsvoorstel in de maak is dat het mogelijk moet maken om internettoegang te schrappen in geval van herhaaldelijke piraterij, maar dat is niet de aanpak die we op Europees niveau willen opleggen. Wij willen enkel dat consumenten duidelijke informatie krijgen over auteursrechten op het net, maar in geen geval mag de toegang tot het internet ontzegd worden”, aldus Belet.
Belets medewerkster Ellen Valkenborghs voegt daaraan toe dat volgens het parlement de ISP’s niet moeten bepalen wat al dan niet wettelijk is op het internet. “Daarom kan het er niet toe leiden dat het verkeer op het internet systematisch moet worden gemonitord”, aldus Valkenborghs.