Redactie

EU wil Europese heffing voor thuiskopie

De Europese Commissie buigt zich over de verschillende systemen en vergoedingen voor de thuiskopie. Na een mislukte hervormingspoging vorig jaar wil Europarlementslid Charlie McCreevy, verantwoordelijk voor de interne markt, de zaak verder uitwerken.

De vergoeding staat in België vooral bekend als de heffing die Auvibel aanrekent bij aankoop van lege cd’s en dvd’s. Dit is de heffing waardoor het is toegelaten dat u thuis één kopie van een film- of muziekschijfje maakt voor eigen gebruik. De aanrekening wordt door velen echter gezien als een onrechtvaardige heffing. Niet alle schijfjes worden immers gebruikt om beschermde werken te kopiëren.

"Er is geen reden om de vergoeding voor de thuiskopie in vraag te stellen", zegt McGreevy aan onze collega’s van ZDNet Frankrijk. "Maar het is wel nodig om de manier waarop de heffingen gebeuren in praktijk te herbekijken." Volgens hem moet het mogelijk zijn om een oplossing te vinden die ervoor zorgt dat de rechthebbenden een vergoeding krijgen in verhouding tot wat ze verliezen door de toegelaten thuiskopie.

De nood aan een Europese regelgeving komt niet uit de lucht gevallen. Eerder bleek al dat de regelgeving tussen verschillende landen niet altijd duidelijk is. Momenteel start de Europese Commissie een consultatieronde; deze duurt tot en met 18 april. Vlak voor de zomer gaat McCreevy een publieke hoorzitting organiseren om een gezamenlijk beleid te definiëren. Het zal dus nog een hele tijd duren voor er sprake is van een Europese heffing.

Met een bijdrage van onze collega’s van ZDNet Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.