Redactie

DreamWorks blijft HD DVD trouw

Nu hoofdproducent Toshiba officieel het HD DVD-formaat laat vallen, stappen producenten massaal over naar Blu-ray. DreamWorks verlaat het gezonken schip pas als het daar bevel toe krijgt van kapitein Toshiba.

De animatiestudio tekende deze zomer samen met zusterbedrijf Paramount exclusief voor het HD DVD-formaat en zegde toe anderhalf jaar lang films van dat formaat uit te brengen. Voor het ondertekenen van zijn contract ontving DreamWorks een smak geld en dat telt voor de filmmaatschappij. "We hebben een partnerschap met Toshiba en zijn verplicht om die trouw te blijven", zei DreamWorks-directeur Jeffrey Katzenberg dinsdag tegen Reuters.

DreamWorks, dat eigendom is van Viacom, brengt zijn nieuwste titel Bee Movie volgende maand uit op dvd en wacht op instructies van Toshiba of die film ook in HD DVD-formaat moet uitkomen. Sommige analisten denken dat de animatiestudio de kat uit de boom kijkt. De markt voor Blu-rayfilms is nog altijd bijzonder klein en de formaatoorlog kan door zijn lange duur ook het einde van Sony’s blauwe schijven betekenen. Marktonderzoeker iSuppli denkt dat iTunes, Amazon en webdiensten van pc-producenten in de nabije toekomst de dienst gaan uitmaken op de filmmarkt.

Microsoft en Universal Studios hebben meer vertrouwen in Blu-ray. Beide bedrijven hebben bekendgemaakt over te stappen op Sony’s schijfformaat.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.