Redactie

Vinyl en mp3 gezamenlijk ten strijde

Vinyl slaat terug. Met de opkomst van cd en later mp3 leek het gedaan met het zwarte, gegroefde plastic. Maar op internet is nog steeds een levendige handel gaande. En nu het slecht gaat met de cd-verkoop en enkele platenmaatschappijen tegelijk met hun platen de nummers op mp3 leveren, lijkt vinyl weer een hartslag te krijgen.

Benodigdheden voor het ouderwets omzetten van vinyl naar mp3: pc met goede geluidskaart, platenspeler, versterker, verbindingskabel met phono- en stereoplugs, opname- en ruisverwijderingssoftware. U moet er wat voor over hebben om uw geliefde platenverzameling draagbaar te maken. Er zijn talloze apparaten op de markt die het werk voor u doen, maar dat betekent meteen een investering van honderden euro’s.

Hoewel de verkoop van nieuwe vinylalbums tot het nulpunt lijkt te zijn gedaald, blijft het aantal verzamelaars gelijk. De tweedehandsplatenwinkels en de bijbehorende klandizie zijn er altijd al geweest. Daar is het wereldwijde circuit van online veilingen als eBay en Marktplaats nog bijgekomen. Het is bijzonder moeilijk om uitspraken te doen over de aantallen die van hand tot hand gaan op dit soort sites, maar feit is wel dat het vinyl niet van plan is om erg snel te verdwijnen.

De internationale platenindustrie, verenigd in de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), heeft de moed opgegeven en neemt de verkoop van nieuw vinyl niet eens meer op in haar jaarlijkse verkoopcijfers. De laatste maal dat het medium voorkwam in de berichtgeving was toen BPI, de Britse tak van de platenbond, in 2005 een explosieve stijging van 7 inchsingles waarnam in grote platenwinkels. Virgin Records constateerde in dat jaar dat er meer vinylsingles in zijn winkels waren verkocht dan cd-singles.

,
Groot-Brittannië is niet het enige land ter wereld waar de ouderwetse langspeelplaten een comeback maken. Het Amerikaanse radiostation NPR berichtte vorige maand dat tweedehands vinyl het opvallend goed doet en dat de verkoopcijfers van nieuwe platen zo’n tien procent hoger liggen dan het jaar daarvoor. Een verrassing voor velen in de Verenigde Staten, al helemaal voor de platenindustrie zelf.

Een in verlegenheid gebrachte voorzitter van de National Association of Recording Merchandisers moest toegeven dat hij niet precies weet waar de stijging precies vandaan komt. Omdat zijn organisatie lang geleden is opgehouden met tellen, gokt hij op het warme geluid en de ontbrekende kopieerbeveiliging van vinyl. Toegegeven, één miljoen verkochte lp’s steekt schril af tegen de ruim vijfhonderd miljoen verkochte cd’s van dat jaar, maar met de tegenvallende verkoopcijfers en problemen met illegale downloads kan de voorzitter al het goede nieuws dat hij kan vinden gebruiken.

Speciale code
Het Amerikaanse Saddle Creek Records en het Britse First Word Records hebben veel vertrouwen in verkoop op vinyl. De onafhankelijke labels bieden muziekliefhebbers de mogelijkheid om hun favoriete labelartiesten in de platenkast én op de mp3-speler te zetten.

De dozen waarin hun vinylreleases worden verscheept, bevatten een speciale code waarmee de klant op internet eenmalig de muziek van de plaat kan downloaden. Zo kan de dj mixen met zowel zijn audiomixer als draaitafel en heeft de fanatieke luisteraar zijn muziek zowel in de huiskamer als onderweg beschikbaar.
,Ook de techniek helpt een handje om twijfelaars over de streep te trekken. Volgens ervaren luisteraars is de geluidskwaliteit van platen aanzienlijk beter dan het kille, digitale geluid van cd en vooral mp3. Tot voor kort was het eerder genoemde gehannes om platen te converteren voor velen een brug te ver.

Maar nu is een zogenoemde USB Turntable in de winkel te krijgen. En dat verandert de zaken. Deze draaitafel kan rechtstreeks op de computer worden aangesloten, waardoor de mp3’s in een handomdraai op de computer staan. Dat betekent bij lange na niet dat de cd in zijn bestaansrecht wordt bedreigd, maar het is wel een nieuw teken aan de wand van een opmerkelijke comeback.

Onafhankelijke platenmaatschappijen zijn allang niet meer de enige bedrijven die de synergie tussen vinyl en mp3 bevorderen. Stuur uw iPod en een 45tpm-plaat naar de makers van de website 45ipodcases.com. Zij verwijderen het middenstuk van de plaat, dat precies even groot is als het afspeelvenster van de iPod, en maken van de rest van de plaat een originele beschermhoes.

eBay, vinylbeschermhoesjes voor mp3-spelers of USB-platenspelers: vinyl gaat op eigenzinnige manier met zijn tijd mee.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.