Redactie

Timer op Xbox 360 geeft ouders meer controle

Met de nieuwe Family Timer kunnen Europese ouders vanaf nu bepalen hoeveel uur per dag hun kinderen op de Xbox-console spelen. Met dit softwaretijdslot wil Microsoft ouders meer zekerheid geven over het gamegedrag van hun kroost.

Tijdens de vierde Europe Innovation Day in Brussel introduceerde Robbie Bach, die aan het hoofd staat van Microsofts entertainmentdivisie, de mogelijkheid om de Xbox 360 digitaal achter slot en grendel te steken. De Microsoft-bons zegt dat Xbox in 2001 als eerste spelcomputer oudercontrole introduceerde. Hij ziet door dergelijke beperkingen de verkoop aan de ‘hardcore’ gamers niet in gevaar komen. “We zien juist dat er behoefte is aan flexibiliteit voor ouders tegenover hun gamende kinderen, terwijl ze toch de controle houden”, vindt Bach.

Microsoft baseert die conclusie op eigen Europees onderzoek, waarin het bestudeerde hoe vierduizend ouders aankijken tegen het gamegedrag van hun kinderen. Daaruit blijkt dat twee derde vindt dat zij het beste weten hoe lang de kleintjes dagelijks mogen spelen, maar ze weten vaak totaal niet wat ze met hun console uitspoken. De helft van de groep maakt zich zorgen over de inhoud van de spellen, terwijl 64 procent in de veronderstelling is dat de kinderen alleen spelen op hun console. Bach merkt op dat de online dienst Xbox Live wereldwijd acht miljoen gebruikers kent.

Volgens Microsoft blijkt verder uit het onderzoek dat driekwart van de ondervraagden behoefte heeft aan een manier om te controleren hoe lang hun kinderen aan het gamen zijn. Daarom zal in de laatste firmware-update van de Xbox 360 de Family Timer-plug-in een vast onderdeel worden. Met de timer kan eenvoudig worden ingesteld hoeveel uur per dag of week er spellen beschikbaar zijn.

“Als je een nieuwe Xbox 360 voor de eerste keer aanzet, kom je de timer tegen in de familie-instellingen”, zegt Bach tijdens de bijeenkomst. “We zullen actief investeren in promotie, maar we willen tegelijk dat ouders vanzelf tegen de Parental Timer aanlopen.”

De Xbox-baas zegt dat er behoefte is aan beperkingen, maar benadrukt dat blokkeren nog steeds een eigen keuze is. “De Family Timer-instellingen kun je uiteraard negeren, maar dat is een probleem dat technologie niet kan oplossen.”

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.