Redactie

Succesvolle Wii verplettert PlayStation 3

Sony kan tevreden terugblikken op het voorbije kwartaal, al moet het toch wel minder gelukkig zijn met de verkoop van de PS3. Zeker omdat Nintendo ondertussen stevig blijft scoren met zijn ‘lowtech’ en familievriendelijke Wii-console.

In de voorbije drie maanden behaalde Sony een omzet van 2.083 miljard yen (omgerekend 12,75 miljard euro), goed voor een nettowinst van 73,7 miljard yen (451 miljoen euro). Goed nieuws voor de Japanse gigant, want nog maar een jaar geleden moest hij zich gelukkig stellen met een winst van 1,7 miljard yen. Een positief cijfer dat overigens enkel mogelijk werd dankzij inkomsten van dochterbedrijven, want de eigen activiteiten waren in 2006 verlieslatend.

En dat had dan weer vooral te maken met het debacle rond ontvlammende notebookbatterijen waarmee Sony vorig jaar te kampen had. Het bedrijf moest namelijk opdraaien voor de terugroepactie van miljoenen batterijen die verkocht werden met notebooks van merken als Apple en Dell.

Het batterijprobleem is nu financieel verteerd, wat een deel van de opleving verklaart. Sony kon in de voorbije drie maanden bovendien rekenen op de goede verkoop van digitale camera’s.

Gameconsole verliesgevend
Wat echter niet goed verkoopt, is de PlayStation 3. De afdeling verantwoordelijk voor de console maakt danig verlies. De oorzaak? “Het verlies nam voornamelijk toe door het strategisch prijzen van de PS3 op een niveau lager dan de productiekosten”, verklaart Sony. Of met andere woorden: Sony verkoopt de PlayStation 3 met verlies, met de hoop marktaandeel te winnen en alsnog alles nog goed te maken door de verkoop van games. Dat is niet zo’n ongewone strategie in de consolewereld, want ook Microsoft biedt zijn console aan een te lage prijs aan.

Sony mag zijn console verlieslatend verkopen, voor veel gamers blijkt de hightech-console toch nog te duur. Misschien zal de recent gepresenteerde goedkope PS3 met 40 GB harde schijf daar op termijn verandering in brengen, maar zelfs Sony ziet boekjaar 2007 somber in. Het bedrijf geeft nu al aan dat het zijn doel van elf miljoen verkochte PS3’s wellicht niet gaat halen.

Wii wint?
Eén bedrijf doet niet mee aan het gesubsidieerde hardwaremodel: Nintendo. De kleine Japanse consolebouwer plaatst tegenover de PlayStation 3 en Xbox 360 een weinig vooruitstrevende spelmachine. De Wii heeft een groot voordeel: de console is goedkoop te maken en wordt wellicht met winst verkocht. Een analyse stelt dat de onderdelen van de Wii samen 160 dollar (112 euro) kosten. De Wii ligt in de winkel voor 250 euro.

,
In tegenstelling tot de twee concurrenten maakt Nintendo dus waarschijnlijk al winst met elke verkochte console. Het merk heeft daarbij nog het geluk dat de Wii een ongelooflijk succes blijkt te zijn. Ook de DS-handheldconsole vliegt als zoete broodjes over de toog.

Op de beurs legt deze aanpak Nintendo zeker geen windeieren. Vandaag liet de consolebouwer het jaar aftikken op een winst van 420 miljard yen – 86 procent meer dan vorig jaar – en 17,5 miljoen verkochte Wii’s. De gevolgen lieten niet lang op zich wachten: het aandeel van Nintendo is pijlsnel gestegen, waardoor de marktwaarde van Nintendo nu op de Japanse beurs enkel onderdoet voor Toyota. En dat is niet slecht voor een bedrijfje dat nog niet zo lang geleden de underdog van de consolewereld was.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.