Redactie

Studie bevestigt nood aan taks op lege cd’s

Een studie toont aan dat de Europese taksen op mp3-spelers en lege cd’s noodzakelijk zijn. Het geld is volgens het onderzoek nodig om artiesten te ondersteunen. Dit ondergraaft meteen het verzoek van cd-fabrikanten om de heffingen op Europees niveau te hervormen en te verminderen. De lokale wetgevingen moeten wel “transparanter” worden en een beetje worden aangepast.

Taksen op geluidsdragers zijn er in alle Europese landen met uitzondering van Groot-Brittannië en Ierland. Fabrikanten van lege cd’s en muziekdragers zijn er geen voorstander van, omdat dit hun verkoopcijfers doet dalen. Om die reden worden de taksen vaak ontdoken of doorberekend aan de klant.

Gesac, dat de opdracht voor de studie gaf, vraagt naar aanleiding van het rapport meer maatregelen om de heffingen te controleren. Gesac is de koepelorganisatie van verenigingen die het geld innen, waaronder Auvibel in België en Stichting de Thuiskopie in Nederland.

Volgens de organisatie moet er een betere samenwerking komen tussen de douanediensten en de belastingautoriteiten. Gesac wil ook een verduidelijking van de regels rond de handel naar het buitenland toe. Dit laatste vooral om te benadrukken dat deze taksen door de verkoper moeten worden betaald en niet door de consument.

Een van de opmerkelijkste voorstellen is het recht om de verkopers te controleren. Vooral als koper en verkoper zich in verschillende landen bevinden, is het voor de innende organisaties moeilijk om de heffingen correct na te gaan.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.