Redactie

Stevige versnelling voor FireWire

Na de versnelling van USB 2.0 heeft FireWire wat aan populariteit ingeboet. Een nieuwe versie die vier keer rapper is, moet de connectietechnologie nieuw leven inblazen. De S3200-specificatie belooft snelheden tot 3,2 Gbps. Maar ook het USB-kamp zit niet stil, want aan de horizon biedt USB 3.0 zich aan.

Een andere belangrijke nieuwigheid in S3200 is een autonome, pc-loze modus. Met deze functie wordt het bijvoorbeeld mogelijk om twee FireWire-schijven rechtstreeks met elkaar te verbinden en data over te pompen. Een computer hoeft er niet aan te pas te komen. Een gelijkaardige functionaliteit wordt geboden door USB Host, een extraatje voor de USB 2.0-standaard dat af en toe op mediaspelers opduikt.

Nog een vooruitgang is dat S3200 data kan versluizen over afstanden van meer dan honderd meter. FireWire 400 haakt al af rond zes tot tien meter.

FireWire – ontwikkeld door Apple, gestandaardiseerd als IEEE 1394 en bij Sony bekend als i.Link – wordt minder gebruikt dan USB 2.0. Dat heeft niet zo veel met snelheid te maken, want zelfs FireWire 400 presteert doorgaans beter dan USB 2.0. Die laatste belooft wel transfersnelheden tot 480 Mbps, maar in de praktijk is dat zelden haalbaar. Daarom ook dat FireWire de standaard blijft voor digitale video.

De nieuwe FireWire 800-standaard is dan weer zeldzaam en wordt bijna uitsluitend voor opslagoplossingen toegepast. Op computervlak is Apple een van de weinige fabrikanten die achter FireWire 800 staan. Een positief punt is alleszins dat S3200 dezelfde vierkantige aansluiting en kabels zal gebruiken als FireWire 800.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.