Redactie

Sony Gigajuke NAC-HD1E

Sony blaast met de Gigajuke nieuw leven in het concept van een mediaspeler met harde schijf. De leuke en interessante eigenschappen zijn niet beperkt tot het mooie lcd-scherm op het toestel.

De Gigajuke van Sony is een cd-speler, radio, netwerkmediaspeler én mediaspeler met harde schijf. Het toestel ziet eruit als een rasechte hificomponent. Geen klein formaat of fancy vormgeving dus. Dit is wel degelijk een klant voor de klassieke hifitoren. Met zijn gewicht van bijna zeven kilogram zoekt u er bovendien best een stevig plekje voor uit.

Ook verrassend is de hoeveelheid bedieningselementen aan de voorzijde. We zijn tegenwoordig gewend om daar nauwelijks toetsen aan te treffen, laat staan het prachtige, hoge resolutie 4,3 inchkleurenscherm dat op de voorzijde pronkt. Het toestel kan dan ook eenvoudig én volledig bediend worden zonder de remote, dankzij de menu’s en informatie op het scherm.

Dat het de ambitie heeft om het centrum van uw digitale muziekbeleving te zijn, wordt al snel duidelijk. Een harde schijf van 250 GB biedt ruimte aan 350 ongecomprimeerde cd’s, en wie voor compressie met mp3 of ATRAC (Sony’s eigen techniek) opteert, mag hopen op 3.500 cd’s of meer.

Materiaal op de schijf krijgen zal alvast geen probleem zijn. U kan opnemen van cd, radio, externe apparaten, of bestanden kopiëren van USB of zelfs een gedeelde netwerkmap. Vooral dat laatste is bijzonder handig als u al een perfect ‘getagde’ mp3-bibliotheek op uw computer hebt staan. Daarvoor is er natuurlijk de nodige connectiviteit voorzien, en Sony is niet zuinig geweest.

We sommen even op: achteraan vinden we een stereo cinch-ingang en twee -uitgangen, een coaxiale digitale ingang en uitgang, een optische digitale ingang en uitgang, een netwerkaansluiting, een USB-aansluiting en een composiet video-uitgang. Vooraan zijn er een extra USB-aansluiting en een hoofdtelefoonaansluiting voorzien.

GraceNote
Bij het kopiëren van cd’s gebruikt de Gigajuke een ingebouwde GraceNote-database voor het taggen van de nummers. En bij het opnemen van radio wordt er automatisch een onderscheid gemaakt tussen spraak en muziek, hoewel dat al wel eens fout wil lopen met al die muziekjingles op de radio. Er is dus werkelijk aan alle gemak gedacht.

U kunt afspeellijsten maken of nummers met één druk op de knop toevoegen aan uw favorieten. Zoeken kan u op album, artiest, genre, folder en zelfs op opnamemedium. U kan vreemd genoeg geen letters intypen om in een lange lijst artiesten snel naar een bepaalde track te gaan, maar het scrollen verloopt gelukkig erg snel. Als aardigheid beschikt het toestel ook nog over de x-DJ-functie.

,
Na een langdurige analyse van uw muziek – reken op ongeveer vijftien minuten per uur muziek – door Sony’s ’12 Tone Analysis’ klasseert de speler alle muziek in een aantal categorieën zoals ‘Upbeat’, ‘Mellow’, ‘Good Morning’, ‘Good Night’, enzovoort. Eens dat gebeurd is, kan u ‘Music Surfen’. U start met een bepaalde categorie, en tijdens het beluisteren van een nummer uit die categorie kan u beslissen om alles van die artiest, dat jaar of die stemming verder te beluisteren. Zo surft u dus van de ene selectie naar de andere, zonder rompslomp. Het werkt prima en blijkt een heel leuke, dynamische manier om muziek te beluisteren. Het toestel kan tot slot ook als netwerkspeler dienst doen.

De geluidskwaliteit is prima, de bediening erg goed en het concept is geslaagd. Een echt schot in de roos vinden we, al is het toestel dan wel navenant geprijsd. Sony maakt overigens ook een andere versie van de Gigajuke, namelijk de NAS-50HDE, die zich als een kleine miniketen voordoet.


Sony Gigajuke NAC-HD1E


Prijs: 999 euro (november 2007)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.