Redactie

Skype-encryptie te moeilijk voor Duitse politie

Duitse criminelen en terroristen kunnen onbezorgd bellen met Skype omdat politiediensten hun tanden stukbijten op de encryptietechniek van de populaire VoIP-dienst. Nu telefoontaps niet werken, overweegt de politie spyware in te zetten om de gangen van verdachten na te gaan.

Tijdens een politieconferentie klaagde een hoge functionaris van het Bundeskriminalamt (BKA) over de moeite die het kost om verdachten die bellen met VoIP-software af te luisteren. “De encryptie van Skype-telefoonsoftware bezorgt ons grote problemen”, zegt Joerg Ziercke, het hoofd van de Duitse tegenhanger van de Amerikaanse FBI. “We kunnen het niet ontcijferen. Daarom praten we over de surveillance van telecommunicatiebronnen, en daarmee bedoelen we: de bron bereiken vóór encryptie of nadat het signaal is ontcijferd”, meldt persbureau Reuters.

De peer-to-peer-techniek (P2P) die het hart van de Skype-software vormt, stelt de afluisterdiensten in Duitsland en andere landen voor een raadsel. Ouderwetse telefoonlijnen sturen een compleet signaal door, maar de VoIP-dienst breekt het in kleine pakketjes op en stuurt het via duizenden verbindingen over het web.

“Skype werkt zo dat gebruikers die met elkaar communiceren een beveiligde verbinding tussen zichzelf creëren met sleutels die niet Skype maar zijzelf aanmaken”, verduidelijkte Skype-beveiligingschef Kurt Sauer afgelopen januari in een interview met CNet. Hij voegde daar aan toe dat Skype niet in staat is om encryptiesleutels te overhandigen aan de politie, maar wilde niet zeggen of Skype-medewerkers zelf wel mee kunnen luisteren.

BKA-chef Ziercke zegt Skype niet te zullen vragen om achterdeurtjes open te laten, omdat hij de marktpositie van de VoIP-dienst niet wil schaden. Hij vraagt zich in plaats daarvan hardop af of veiligheidsdiensten wettelijke speelruimte moeten krijgen om Trojan-malware te installeren op de harde schijven van terroristen. Deze technieken zijn in Duitsland nog altijd verboden. Gezien het verleden met de beruchte Oost-Duitse spionnendienst Stasi ligt het toestaan van spionagesoftware bijzonder gevoelig bij de Duitse politiek.

Ziercke wuift bezorgdheid over overdadig gebruik van Trojans weg. “We hebben op dit moment 230 onderzoeken lopen tegen verdachte islamisten”, verklaart hij. “In niet meer dan twee of drie gevallen zouden we ze willen gebruiken.”

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.