Mobile

Schrijver van succesvol mobiel virus opgepakt

Zouden de lang voorspelde uitbraken van mobiele virussen dan eindelijk hun entree maken? In Spanje is afgelopen weekend een 28-jarige virusschrijver opgepakt, die 115.000 high-end mobiele telefoons zou hebben geïnfecteerd.

De kwaadaardige software verspreidde zich volgens de Spaanse politie via Bluetooth. De doelwitten, mobiele telefoons met het Symbian besturingssysteem, ontvingen MMS-jes met erotische afbeeldingen, sportnieuws of anti-virussoftware. De schade bedroeg ‘meerdere miljoenen euro’s’ voor zowel de eigenaren van de mobieltjes als de mobiele aanbieders, zo viel op te maken uit het politierapport.

Diverse internationale media maakten dit weekend melding van de opvallende zaak. Niet alleen is het voor het eerst dat een schrijver van mobiele virussen in Spanje is gearresteerd, maar de opkomst van dit soort malware werd al een tijdlang voorspeld door anti-virusbedrijven als F-Secure en Kaspersky. Vooralsnog zijn de meeste mobiele virussen nog zeldzaam, niet echt schadelijk en verspreiden ze zich maar moeizaam.

Vorige week nog gaven de onderzoekers van McAfee ruimhartig toe dat ze het eind vorig jaar helemaal bij het verkeerde eind hadden, toen zij een groter aantal aanvallen op mobieltjes in 2007 voorspelden. Mobiele malware deed in het eerste kwartaal juist een grote stap terug met slechts twaalf aanvallen, ten opzichte van de 47 aanvallen in de eerste drie maanden van 2006.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.