Redactie

Scarlet in beroep tegen Belgisch P2P-vonnis

Internetaanbieder Scarlet België legt zich niet neer bij een recent vonnis dat stipuleert dat illegale downloads geblokkeerd moeten worden. “Afgrendelen van illegale muziekdownloads via één enkele lokale internetleverancier is zinloos en discriminerend”, vindt het bedrijf. Scarlet gaat daarom tegen de uitspraak in beroep. Het krijgt daarbij de steun van andere Belgische internetproviders, verenigd in de lokale afdeling van ISPA.

Het vonnis – het gevolg van een klacht van de Belgische auteursrechtenorganisatie Sabam – is volgens Scarlet België-directeur Gert Post kortzichtig. “Het illegaal downloaden van muziek is een wereldwijd probleem. Het internet is een gigantische speeltuin voor mensen die op zoek zijn naar gratis muziek, films en andere zaken. Wij zijn een van de miljoenen poortjes waarmee je op die plek komt. Het afgrendelen van dat ene, kleine poortje levert dan ook niks op”, aldus Post.

De Scarlet-topman noemt de voorgestelde maatregelen niet alleen zinloos, maar ook “bijzonder discriminerend”. De internetaanbieder is voorlopig de enige die door Sabam is aangeklaagd. De rechtszaak is evenwel duidelijk bedoeld als waarschuwing voor andere internetaanbieders, geeft de auteursrechtenorganisatie toe.

Post krijgt bijval van de voorzitter van ISPA Belgium, Wim Roggeman: “De muziekindustrie vindt dat internetaanbieders te weinig doen aan het piraterijfenomeen. Wij willen als industrie mee sensibiliseren en
informeren rond het respecteren van het auteursrecht. Dit neemt niet weg
dat het aan de internaut is om op een verantwoordelijke manier met het
internet om te gaan. Wij zijn niet de politie van het internet.”

Sabam verklaart intussen dat ook andere Belgische providers een brief hebben ontvangen met de vraag om P2P-verkeer te filteren of te blokkeren. De organisatie stuurde de brief naar de twee grootste ISP’s van België, Belgacom en Telenet, en naar ISPA Belgium.

“Alvorens een proces aan te spannen om deze beslissing op straffe van een dwangsom aan alle andere Belgische toegangsleveranciers op te leggen, wenst Sabam na te gaan of die laatste bereid zijn te onderhandelen over een akkoord waarbij zij zich ertoe zouden verbinden de beslissing op vrijwillige basis uit te voeren”, leest een perscommuniqué van Sabam.

Op 4 juli oordeelde een Belgische rechter dat Scarlet een van zeven methoden kon gebruiken om illegale downloads via peer-to-peer-toepassingen te blokkeren. Zes van de zeven komen neer op een totale blokkering, de zevende is een filtertechnologie, aldus Thierry Dachelet, communicatiedirecteur van Sabam. Als Scarlet niet binnen zes maanden een van die aangereikte technologieën implementeert, riskeert het bedrijf een dwangsom van 2.500 euro per dag.

De uitspraak zorgde voor veel ophef, tot ver buiten de Belgische landsgrenzen. Zelfs de Britse en Amerikaanse media berichtten uitgebreid over de uitspraak.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.