Redactie

Nieuw fonds steunt aangeklaagde downloaders

Hulp uit onverwachte hoek voor Amerikanen die worden vervolgd voor het illegaal downloaden van muziek. De Free Software Foundation heeft besloten om de beklaagden bij te staan met een ‘expertisefonds’. Wie wordt aangeklaagd door de Recording Industry Association of America (RIAA), kan rekenen op steun in zijn of haar rechtszaak tegen de Amerikaanse muziekindustrie.

Het fonds is enkel beschikbaar voor niet-commerciële downloaders, dat wil zeggen dat verkopers van illegaal verkregen muziek er geen gebruik van kunnen maken. Het geld wordt onder meer besteed aan onkosten en vergoedingen van (technische) experts en onderzoekers. Op deze manier krijgen de beklaagden professionele ondersteuning wanneer ze hier om vragen.

Het is merkwaardig dat de Free Software Foundation zich in de strijd werpt. De organisatie staat vooral bekend als promotor van vrije software. Het budget wordt beheerd in samenwerking met Ray Beckerman, die met zijn blog Recording Industry vs The people al langer bericht over de rechtszaken die de RIAA aanspant.

Iedereen kan bijdragen aan het fonds. Wie meer dan vijfhonderd dollar doneert, krijgt indien gewenst zelfs een vermelding op de site. Voor Amerikaanse schenkers zit er zelfs een extraatje in. Omdat de Free Software Foundation een erkende organisatie is, kan de storting van de belastingen worden afgetrokken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.