Redactie

Duitse koppelverkoop iPhone onder vuur

De iPhone van Apple is voor ons nog veilig ver weg, maar bij onze oosterburen heeft de rechter er zelfs al kennis mee gemaakt.

De reden is de exclusieve verkoop van de iPhone door telecomaanbieder T-Mobile. Vodafone heeft die constructie bij de rechtbank in Hamburg aan de kaak gesteld, melden diverse media. In Duitsland kunnen consumenten de telefoon alleen kopen als ze er een tweejarig abonnement van T-Mobile bijnemen. Zij betalen dan vierhonderd euro. Koppelverkoop, volgens Vodafone. De Britse telecomaanbieder wist een juridisch onderzoek af te dwingen.

De uitspraak volgt naar verwachting op korte termijn. Natuurlijk hoopt Vodafone dat de rechter zal bepalen dat het simlock, dat ervoor zorgt dat de iPhone alleen werkt binnen het netwerk van T-Mobile, in strijd is met de Duitse wet. Dat zou betekenen dat de iPhone er in de vrije verkoop komt, en ook kan werken met simkaarten van andere telecomaanbieders.

De Duitse mobiele-telefonieaanbieder Debitel heeft in oktober ook een klacht tegen de deal tussen T-Mobile en Apple ingediend, maar dan bij de nationale toezichthouder voor telecom. Een reactie van T-Mobile wordt tegen het einde van deze maand verwacht, meldt Reuters.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.