Redactie

Microsoft biedt miljoen onbeschermde mp3’s aan

Microsoft gaat liedjes aanbieden die ook op andere mediaspelers dan zijn eigen Zune kunnen worden afgespeeld. Medio november start de vernieuwde Zune Marketplace met een miljoen onbeschermde mp3’s.

Dit is een nieuwe stap voor Microsoft, maar geen onverwachte. In april meldde de softwarereus al dat het uiteindelijk onbeschermde liedjes – dus zonder zogenaamde DRM-software – op zijn online muziekmarktplaats zou gaan verkopen. Eén miljoen lijkt veel, maar Microsoft vertelt niet hoeveel tracks van de vier grootste platenlabels afkomstig zijn.

Volgens IDC-analist Susan Kevorkian wil Microsoft liever meer muziekspelers verkopen, dan dat het DRM-software wil leveren. Volgens haar is het bedrijf vorig jaar al begonnen met het terugschalen van zijn DRM-activiteiten, om zich beter te kunnen focussen op het verbeteren van de Zune.

De vernieuwde Zune Marketplace zal in totaal zo’n drie miljoen liedjes en duizenden muziekvideo’s te koop aanbieden. Ook belooft Microsoft ruim duizend gratis audio- en videopodcasts. De zoekfunctie is verbeterd en de site heeft een nieuwe facelift gekregen. Met de Zune Pass kunnen consumenten onbeperkt muziek downloaden voor vijftien dollar per maand.

Zune Social
Microsoft ziet graag dat er een levendige gebruikergemeenschap ontstaat rond de Zune. Om dat te stimuleren, krijgen Zune-eigenaren meer mogelijkheden om liedjes met elkaar te delen. Ze kunnen met elkaar in contact komen via de nieuwe online community Zune Social. Deze gaat aanvankelijk als bèta van start.

Op deze site kunnen bezoekers hun muziek, kennis en ervaringen delen met anderen. Iedereen kan een gratis Zune Card aanmaken. Die kaart toont de tracks die de eigenaar recentelijk heeft beluisterd, en laat ook zijn favorietenlijst zien. Andere Zune Social-leden kunnen dan weer stukjes van die liedjes afspelen, of de muziek kopen op de Zune Marketplace. Uiteindelijk zullen gebruikers hun Zune Card op de populairste netwerksites kunnen plaatsen, belooft Microsoft.

Exit tijdslimiet
Aanpassingen in de Zune-software maken het bovendien gemakkelijker voor eigenaren om volledige liedjes, albums, playlists, foto’s en audio-podcasts met elkaar te delen. Microsoft heeft de tijdslimiet op gedeelde liedjes de deur uitgedaan. Gebruikers kunnen ontvangen liedjes nu drie keer beluisteren, zonder deze beperking. Ook kunnen ze toegestuurde tracks weer doorsturen naar andere vrienden met een Zune.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.