Redactie

Laserplatenspeler speelt vinyl zonder naald

Het is de kwelling van elke platenverzamelaar. Telkens wanneer hij zijn lievelingsvinyl afspeelt, verslijt de naald zijn bezit weer een beetje meer. Voor deze laserplatenspeler van ELP zal elke audiofiel naar de winkel rennen, omdat hij platen afspeelt alsof ze nooit zijn gebruikt.

Het wonderlijke apparaat van de Japanse ELP Corporation mikt vijf laserstralen op de plaat. De twee buitenste exemplaren bepalen positie aan weerszijden van de groef. Twee andere stralen lezen het stereogeluid en de laatste let op hoogteverschillen door onregelmatigheden en kromtrekking. Daardoor is de Laser Turntable zelfs in staat om gebroken platen te lezen wanneer de houder de afzonderlijke stukken op de juiste positie houdt.

De Japanse fabrikant zegt dat de leespositie van de ‘lasernaald’ kan worden aangepast, zodat platen die zijn beschadigd door een grote naald alsnog afspelen. De straal gaat daarnaast dieper dan zijn mechanische broertje, waardoor de ELP geluid opdiept dat voorheen niet te beluisteren was. ELP Corporation beweert dat oude platen in haar creatie klinken alsof ze voor het eerst worden afgespeeld.

Voor al dat moois moet de bankrekening boeten. De goedkoopste uitvoering van de ELP Laser Turntable kost 9.990 dollar. Daar komen de verscheepkosten vanuit Japan en de importbelasting nog eens bij. Om van de prijs nog iets af te halen, biedt het Duitse bedrijf Digisol Deutschland GmbH de platenspeler vanaf maandag op zijn website aan.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.