Redactie

Jubilerend Winamp opent jacht op iTunes

Het ligt er dik bovenop door op 10 oktober om tien over tien ’s ochtends een nieuwe versie uit te brengen, maar de gelegenheid is er naar. Winamp bestaat tien jaar en heeft grootse plannen om de meest gebruikte mediaspeler ter wereld te worden. De bètaversie is vanaf vandaag beschikbaar.

In 1997 was Winamp een Spartaans uitziende speler, die in elkaar was geknutseld door een uitvaller van de universiteit van Utah. Justin Frankel maakte zijn programma shareware en richtte het bijbehorende bedrijf Nullsoft op.

Een jaar later hadden vijftien miljoen mensen het programma gedownload en was de jonge programmeur miljonair. Frankel schreef voor zijn melkkoe code die zijn trouwe gebruikers in staat stelde om muziek over het web te streamen en zonder programmeerkennis hun eigen skins te ontwerpen. Hij deed zijn bedrijf korte tijd later voor tientallen miljoenen euro’s over aan AOL.

Frankel bleef bij zijn kindje, maar zat zijn nieuwe werkgever voortdurend dwars met bijprojecten die de AOL-eigenaar volledig in het verkeerd keelgat schoten. Hij ontwikkelde de P2P-Gnutella cliënt en plaatste die zonder medeweten van zijn geldschieters op de Nullsoft-website. De relatie tussen Frankel en AOL ging daarna bergafwaarts, totdat hij in 2004 ontslag nam. Tegenwoordig werkt hij aan onafhankelijke projecten als REAPER en Jesusonic.

Anno 2007 is de speler met het herkenbare bliksemlogo een instituut met 62 miljoen gebruikers wereldwijd. Winamp is alweer met zijn vijfde leven bezig en met de jubileumversie gaan de ontwikkelaars op jacht naar een van zijn grootste concurrenten: iTunes.

Het programma, dat een freeware- en sharewareversie kent, krijgt een nieuw uiterlijk dat de vele afzonderlijke vensters onder de codenaam Bento aan elkaar plakt. iPod-bezitters kunnen hun DRM-loze muziek vanaf hun computer synchroniseren. Het streamen dat de populariteit zo vooruit deed vooruitspringen, is uitgebreid naar de Wii of de mobiele telefoon. En voortaan kan overal waar een internetverbinding is, muziek worden afgespeeld van de afspeellijst thuis, door in te loggen op Winamp.com.

Met zijn toegewijde gemeenschap van audiofielen, gemakzuchtige muziekliefhebbers en organisatiefreaks probeert Winamp nu de hippe iPod-bezitter weg te stelen bij iTunes. Wij bieden de 5.5 bètaversie alvast als download aan en zullen volgende maand opnieuw aandacht besteden aan deze flamboyante mediaspeler.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.