Redactie

Greenpeace opent aanval op ‘vieze’ iPhone

Belofte maakt schuld en Greenpeace is vastbesloten om Apple aan de zijne te houden. Volgens de milieugroepering bevat de gehypete iPhone nog steeds schadelijke stoffen. Ze is bezorgd dat Steve Jobs niet vóór eind volgend jaar alle gifstoffen uit zijn producten verwijderd krijgt.

Uit tests van Greenpeace blijkt dat onder meer de antenne en de hoofdtelefoon van de iPhone schadelijke stoffen bevatten. Het laboratorium trof, zoals in dit korte filmpje van de milieuorganisatie is te zien, broomhoudende vlamvertragers aan en PVC-stoffen waaraan zogenoemde weekmakers zijn toegevoegd. Dit soort stoffen blijft lang in het milieu hangen en is volgens Greenpeace hormoonverstorend.

In een driemaandelijkse milieumonitor, die Greenpeace kortgeleden opnieuw de deur uitdeed, bungelt de fabrikant van de iPhone consequent onderaan met zijn milieuprestaties.

Apple beschuldigt de actiegroep van selectieve criteria bij het uitverkiezen van ondernemingen met de groenste vingers. Het bedrijf zegt op andere gebieden juist ver voor te lopen met groene technologie.

Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace Nederland, verklaart de uitgebreide aandacht voor Apples milieubeleid deels door hun eigen houding. “In mei maakten ze [Steve Jobs] bekend dat ze het op veel terreinen beter deden dan de concurrenten. We hebben ze daarna met rust gelaten, maar we wilden wel controleren of het klopt wat ze zeggen.”

In mei beloofde Jobs dat de twee boosdoeners uit de test vóór het einde van 2008 uit de producten van Apple zijn verdwenen. “We gaan er nog steeds vanuit dat Apple de stoffen binnen die termijn zal verwijderen, maar het wordt krap”, zegt Schoppink. “Zodra je al je producten opnieuw ontwikkeld hebt, is het mogelijk om alle schadelijke stoffen te verwijderen.”

De milieuwoordvoerder zegt dat Sony Ericsson en Nokia op deze manier de PVC met weekmakers en broomhoudende vlamvertragers al wel uit hun toestellen hebben gehaald. “We hadden gehoopt dat Apple dit ook met de iPhone zou doen. Wat ons betreft is dit een gemiste kans.”

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.