Redactie

Frans antipiraterijplan controversieel

Een Frans wetsvoorstel om internetpiraten van het web te gooien, lokt flink wat controverse uit. De geopperde overeenkomst tussen de staat, de internetproviders en de audiovisuele sector moet het illegaal uitwisselen van muziek en films definitief een halt toeroepen. Niet met rechtszaken of inbeslagnames, wel door de toegang tot internet eenvoudigweg te blokkeren.

De linkse krant Libération uit enkele bedenkingen in een editoriaal. Denis Olivennes, de man die het voorstel opstelde, is in het dagelijkse leven hoofd van winkelketen Fnac. De krant vraagt zich dan ook luidop af waar zijn echte prioriteiten liggen. De krant waarschuwt daarnaast voor polarisatie van het debat. De (anonieme) reacties zijn vlijmscherp en vaak ongenuanceerd. Her en der worden zelfs vergelijkingen met een naziregime opgegooid.

Anderen zetten vooral vraagtekens bij het identificeren van de overtreder. Zo gebruiken piraten wellicht een onbeveiligd draadloos netwerk uit hun buurt. Ook kan één internetlijn meerdere gebruikers hebben. Dit maakt het moeilijk om de echte overtreders aan te wijzen.

Technologiesite Ars Technica waarschuwt voor de kosten van het project. Enerzijds omdat alle internetproviders meer tijd (en dus geld) gaan steken in het monitoren van internetverkeer. Anderzijds is het de Franse overheid die een onafhankelijke controleorganisatie moet oprichten. Alle kosten en administratieve slagkracht worden dus indirect gefinancierd door de Franse belastingbetaler.

Waarschuwingen
Ondertussen raken er meer details over het voorstel bekend. De providers zijn verplicht om overtredingen door te geven aan de overheidsdienst die de sancties treft. Deze sancties houden in dat een downloader afhankelijk van de overtreding zijn internetverbinding vijf tot tien dagen kwijtspeelt. Na een derde waarschuwing gaat de poort van het internet echter onherroepelijk dicht. Zelfs veranderen van provider is geen optie, want de overtreders komen op een nationale zwarte lijst te staan.

Het grote argument om de Franse politiek te overtuigen, is dat illegaal downloaden niet alleen de industrie beschadigt, maar de hele Franse cultuur. De internationale muziekorganisatie IFPI lauwert daarom de Franse president Sarkozy voor zijn steun aan het voorstel. Volgens John Kennedy, hoofd van de organisatie, is het plan “het belangrijkste initiatief ooit in de strijd tegen piraterij op het internet”.

Sarkozy zelf is al langer gewonnen voor het idee. Hij had het tijdens de overhandiging van het plan over de strijd tegen de hoogtechnologische “far west“. Toch zijn de meningen verdeeld. Een Franse consumentenorganisatie spreekt van een schending van de mensenrechten en ook binnen Sarkozy’s eigen partij is lang niet iedereen voorstander van de maatregelen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.