Redactie

Eerste OLED-tv Sony zo plat als een munt

De XEL-1 OLED-televisie is in alles een lichtgewicht. Niet alleen weegt de nieuwe Sony-beeldbuis maar twee kilo, hij heeft een miniem stroomverbruik en een flinterdun scherm van drie millimeter.

Het elektronicabedrijf introduceert het nieuwe model in Japan en verwacht in december de eerste schermen te gaan verkopen. De televisie, die een contrastratio van 1.000.000:1 heeft, is opgevuld met OLED-lampjes. OLED staat voor organische, licht emitterende diode. Deze uiterst kleine lichtbron heeft een organisch bestanddeel dat vanuit zichzelf licht verspreidt. OLED’s zijn het platte broertje van de steeds populairder wordende led-lampjes, die bijzonder lang meegaan en weinig stroom verbruiken.

Sony schat dat de XEL-1, die een resolutie van 960 x 450 heeft, dertigduizend uur meegaat voor hij werkelijk aan vervanging toe is.

OLED wordt door milieugroeperingen beschouwd als een grote steun voor energiebesparing. De technologie wordt tot nu toe alleen gebruikt in de kleine schermpjes van mp3-spelers en telefoons. De organische lampjes zijn in staat om licht te verspreiden, maar kunnen daarnaast licht omzetten in energie.

Sony is de eerste fabrikant die het extreem heldere beeld ook bij grotere schermen weet in te bouwen. Uit dit filmpje van Star Trek-acteur en gadgetfanaat Will Wheaton blijkt dat de Japanse firma nog een grotere televisie in petto heeft. De kleinere XEL-1 variant is nu nog behoorlijk aan de prijzige kant: voor de eerste modellen moet 200.000 yen worden neergeteld, omgerekend zo’n 1.150 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.