Redactie

Duits tv-station zendt uit onder vrije licentie

De Norddeutscher Rundfunk (NDR) zendt vanaf vandaag twee programma’s uit onder de Creative Commons-licentie. Dat wil zeggen dat de programma’s vrij mogen verspreid worden voor niet-commercieel gebruik. Het is de eerste keer dat een televisiezender onder de vrije licentie programma’s beschikbaar stelt aan het publiek.

Het mediamagazine Zapp en het politieke satireprogramma Extra 3 vallen onder de CC-licentie die de zender hanteert. Het vrij verspreiden en reproduceren van het materiaal wil zeggen dat een fragment of zelfs het hele programma probleemloos op YouTube of andere websites mag verschijnen. Dit geldt wel enkel als het om niet-commercieel gebruik gaat. Bovendien mag het werk niet bewerkt worden en moet NDR steeds vermeld worden als eigenaar van de rechten.

Met de beleidsverandering richt de zender zich op het jonge publiek dat steeds meer televisie kijkt via het internet. “Het uitgezonden materiaal dat we op het net beschikbaar maken, is eigenlijk al betaald”, verklaart Jobst Plog, hoofd van de zender. “De Creative Commons-licentie is voor ons enorm interessant. Op deze manier willen we nauwer aansluiten bij nieuwe kijkgewoonten.”

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.