Redactie

België heeft slechtste telecomregulering in Europa

De Belgische telecomregelgeving is een van de slechtste in Europa volgens ECTA, de European Competitive Telecommunications Association. Dat is een organisatie die de belangen verdedigt van nieuwe spelers op de telecommarkt. Een van de Belgische leden is bijvoorbeeld Base. ECTA heeft bestudeerd hoe goed elk land in orde is met het Europese telecomframework. Daaruit bleek dat het Belgische institutionele raamwerk het meest belabberde is van heel Europa. De marktsituatie zelf valt in de Europese middenmoot.

Volgens de studie heeft België het slechtste institutioneel raamwerk van Europa. Ons land scoorde ondermaats op zes van de acht criteria. Zo bleek dat de Europese regels onvolledig zijn doorgevoerd. Ook duidt het rapport aan dat de Belgische telecomregulator BIPT traag werkt. Zo heeft het twintig maanden nodig voor een marktanalyse. Nog een probleem is dat het BIPT geen echte macht heeft. Het kan geen grote straffen opleggen. Als oplossing suggereert ECTA “maximumstraffen met een afschrikkend effect [..] en de mogelijkheid om de diensten (van de telecomoperator) op te schorten.”

De Belgische marktsituatie wat concurrentie betreft, valt in de middenmoot. De nummeroverdraagbaarheid in België wordt in het rapport zelfs als ‘schoolvoorbeeld’ uitgedragen. Maar het rapport wijst uit dat er maar weinig concurrentie is in mobiele diensten en breedband-infrastructuur.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.