Redactie

Apple en platenlabels op het matje bij de Europese Commissie

Britten betalen meer per nummer en Belgen kunnen geen nummers kopen bij de Nederlandse iTunes. Apple, Universal en Sony BMG zijn vandaag op audiëntie in Brussel om de Europese Commissie er van te overtuigen dat ze niet met verschillende maten meten voor Europese klanten.

Volgens de Commissie zit Apple’s webwinkel met zijn prijsbeleid het vrije handelsverkeer in de weg en moet het bedrijf daar zo snel mogelijk een einde aan maken. Klanten van afzonderlijke iTunes-winkels kunnen alleen nummers kopen met een creditcard die in dat land is geregistreerd. Op de hoorzitting zullen zowel Eddy Cue, hoofd van iTunes, als advocaten van Vivendi (Universal) en Sony BMG aanwezig zijn. Warner en EMI, de twee andere platenmaatschappijen die de markt domineren, hebben verstek laten gaan. Zij vinden dat ze de Commissie voldoende overtuigd hebben van het feit dat zij niets kunnen doen aan het prijsbeleid van iTunes.

Rondom de zaak is een welles-nietesspel ontstaan, waarbij zowel Apple als de platenmaatschappijen aangeven dat ze niets aan de situatie kunnen doen. Apple zegt zich aan de licentieovereenkomsten en nationale copyrightwetgeving te houden, terwijl de platenmaatschappijen juist zeggen dat zij niets kunnen doen aan de manier waarop het bedrijf hun muziek in de markt zet. De labels hebben alleen bepaald dat Apple geen zaken mag doen in landen waar zij geen rechten bezitten en geen albums in de iTunes Store mag leggen als de promotiecampagnes van de platenfirma’s nog niet gestart zijn.

De Europese Commissie maakte begin april bekend dat het onderzocht of optreden mogelijk is tegen de manier waarop Apple zaken doet via zijn iTunes-winkel. Volgens Mark Mulligan, een analist van JupiterResearch, is de kans klein dat de Unie erin slaagt om te bewijzen dat Apple zich schuldig maakt aan ongeoorloofde beperkingen. “Als de Europese Unie echt zo pal staat voor grensvrije handel, moeten ze banken dwingen om hun klanten toe te staan rekeningen te openen op andere markten zonder bewijs van adres,” zegt hij. Mulligan merkt daarnaast op dat wanneer Apple schuldig wordt bevonden er een boete komt van tien procent van de inkomsten voor digitale muziek. Die zijn voor de Europese markt, zegt de analist, en erg diep zal Apple niet in de buidel hoeven tasten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.