Redactie

Test: Parrot Zik 3

Even de liefhebbers van de tekenpen van de alomtegenwoordige Starck geruststellen: aan het ontwerp is er nagenoeg niets veranderd. Of toch niet aan de vorm, wél aan de materialenkeuze en de kleuren.

“Love it or hate it”, het futuristische ontwerp maakt de Zik 3 één van de opvallendste Bluetooth-hoofdtelefoons die je momenteel kan kopen. Zelfs tegenstanders zullen toegegeven dat ‘opvallend’ hier niet ‘goedkoop’ betekent, want de Zik-hoofdtelefoons ogen premium.

Maar misschien wel zoals een luxewagen als de Bentley Bentayga of de Mulsanne. Je weet dat het duur is, dat het qua materialen helemaal snor zit en dat het allesbehalve doorsnee is, maar daarom vind je het niet perse ook mooi. Onze persoonlijk mening is dat de Zik-hoofdtelefoons wel een mooi design hebben, mits je de juiste versie neemt.

De Zik 3 is bijvoorbeeld beschikbaar in een versie met fel groene krokodillenleder. Die kan je op z’n minst interessant noemen, ik zou hem nooit publiekelijk durven dragen. Maar de ivoren of zwarte versie, zelfs de rode, die zien er prachtig uit. We drammen een beetje door over het design omdat iedereen die de Zik 3 onder ogen krijgt meteen daarover begint.

Nochtans kan deze hoofdtelefoon zich met recht en reden de slimste van de hoop noemen. Het heeft veel meer functies dan een gemiddelde Bluetooth-koptelefoon, zoals je zult zien.

,

Het futuristische van de Zik 3 komt vooral door de fraaie beugels die de hoofdband met de oorschelpen verbinden. Niet enkel de aparte, organische vorm is een blikvanger, maar ook het gebruikte gepolijste metaal. De Zik stralat een futuristisch gevoel uit dat aansluit bij het werk van een Franse kunstenaar als Mœbius, vinden we.

Aan de interieurs van luxewagens denk je meteen als je kijkt naar het materiaal van de hoofdtelefoon en de oorschelpen. Geen idee of het echt leder is dat Parrot gebruikt, maar het komt zo wel over.

De Zik 3 is er in drie afwerkingen: croco (die krokodillenleder waarvan eerder spraken), een versie met mooi stiksel en een strakke lederen uitvoering. Die laatste is er enkel in het zwart, de twee andere zijn in verschillende tinten beschikbaar. Een verschilpunt met de Zik 2-voorganger is dat de Zik 3 er in heel wat rustigere kleuren is. Het felle geel of oranje van de Zik 2 is er niet meer bij.

Nog een comfortverschil is dat de hoofdband bij de Zik 3 iets breder is. Het valt nauwelijks op als je ze naast elkaar legt, maar voor mensen met een grote kruin zou het draagcomfort beter moeten zijn.

Niet dat comfort een probleem was of is bij de Zik-koptelefoons. Ook bij de Zik 3 zijn de oorkussens lekker dik en voelen zacht aan. Gegeven het gebruikte materiaal is wat oorbroei onvermijdelijk, maar de drukkracht valt mee en daardoor is de temperatuur aan je oren niet echt een probleem. Wellicht zal je de Zik 3 elk uur wel eens afnemen om je oren even wat te laten ademen.

Doe je dat, dan ontdek je meteen een van de slimme functies van deze koptelefoon: hij stopt automatisch met muziek afspelen als je hem van je hoofd tilt. De muziek opnieuw laten spelen is even eenvoudig. Een enkele keer tikken op de rechteroorschelp volstaat. Door te vegen kan je hier ook het volume regelen en van track verspringen. Tikken is trouwens ook bruikbaar om een inkomende oproep te accepteren, moch je Zik 3 gekoppeld zijn aan je telefoon.

,

Onder de mooie motorkap zit behoorlijk wat technologie. Dat is altijd zo bij een Bluetooth-hoofdtelefoon, want de draadloos aangeleverde audiostream moet nu eenmaal omgezet worden naar de muziek die je hoort. Een DAC is er dus zeker aanwezig.

Wat Parrot nu heel slim heeft gedaan is de aanwezige elektronica (naast een DAC is er ook noise-cancelling present) instelbaar maken. Dat doe je via de Zik-app, die even hip is qua design als de koptelefoon. Via de app kan je heel wat aanpassen.

Om te beginnen de noise-cancelling, die in verschillende intensiteiten kan toegepast worden. Incluis een street mode die toch net voldoende geluid doorlaat zodat je het belgerinkel van de aanstormende fietser hoort. Naargelang hoe stevig je de noise-cancelling instelt, blijkt het wel zeer effectief.

Toen ik de Zik 3 op mijn hoofd plaatste in mijn thuiskantoor (zonder muziek), daalde er een zalige stilte over me heen. De stofzuiger in de achtergrond en het straatgeluid werd grotendeels geëlimineerd. Via de Zik-app kan je de Zik 3 zelf het NC-gehalte laten bepalen afhankelijk van het omgevingsgeluid of de ruisonderdrukking handmatig instellen.

,

De mogelijkheden qua het aanpassen van de klank zijn nog veel uitgebreider. In een basisinterface kan je het ruimtelijke gevoel aanpassen, gaande van een stille kleine kamer naar een grootse concerthall. Tegelijkertijd kan je ook de positie van de twee ‘speakers’ in die ruimte naadloos veranderen. Dit is geen gimmick, je kan hier vrij mee experimenteren en het effect is meteen hoorbaar.

Op zich ben ik geen grote liefhebbers van dergelijke DSP-trukjes omdat ze vaak de geluidskwaliteit onderuit halen, maar het viel me wel op dat bijvoorbeeld rockmuziek (in dit geval bijvoorbeeld ‘Purple’ van Baroness) op de Living Room-stand en met de speakers op 10 en 2 uur net iets aangenamer was om te beluisteren. Maar de aanpassing kwam met een prijs: in het laag klonk het allemaal wat minder zuiver en wat wolliger.

Het leuke is dat je hier naar hartenlust mee kan experimenteren. Met een druk op de knop breng je alles terug naar nul. De Producer Mode geeft je zelfs ultieme controle over een equalizer. Hem juist instellen vraagt wat oefening – je krijgt zo vervorming – maar het is wel een leuke manier om met geluid te ‘spelen’.

De laatste grote troef van Parrot bij deze koptelefoon zijn de presets, zeg maar equalizer-configuraties die door Bekende Mensen zijn samengesteld. Je downloadt ze in een wip via de app. In de vrij lange lijst van presetauteurs vinden we namen zoals Richard Dorfmeister, Max Richter, La Roux en Sébastian Tellier.

En het gaat nog verder, want onder de noemer ‘Connoisseur’ vind je een reeks presets opgesteld door gebruikers en die bestemd zijn voor specifieke artiesten en zelfs albums. Opnieuw geldt hier: proberen maar en schrappen indien het je niet bevalt.

,

De Zik 3 bouwt verder op de kwaliteiten van zijn voorganger. Het is een echt pronkstuk dat ook heel ‘slim’ is.

Wie graag geluid tweakt, vindt hier ongelooflijk veel mogelijkheden. Samen met zijn spraakmakende design is net dat wat de Zik 3 bijzonder maakt. Standaard – dus met alle tweaks uitgeschakeld – klinkt de Zik 3 overigens vrij goed, met een lichte nadruk op het laag. De vele equalizer-opties die je hebt, maken een uitspraak over de klank heel moeilijk. Overdrijven met het tweaken kan echter wel en dan hoor je de beperkingen van de koptelefoon meteen.

Het is wel spijtig dat Parrot de onvolkomenheden van de voorganger niet aanpakte. Zo wordt nog altijd enkel SBC- en AAC-codecs ondersteunt en geen aptX, wat betekent dat je bij Apple-toestellen goede geluidskwaliteit krijgt maar dat het bij sommige Android-toestellen minder zal zijn.

De autonomie blijft ook zeer middelmatig, zeker als je de Zik 3 zowel via Bluetooth en met NC gebruikt. Dan is 8 uur net haalbaar. Sluit je de koptelefoon met de meegeleverde USB-kabel aan, dan kan je heel wat langer met de noise-cancelling verder – wat interessant is bij een lange vlucht. Die ruisonderdrukking is trouwens van een hoog niveau.

De kwestie van de kleine batterij kan je wel bestrijden als je nog een kleine investering doet. Een nieuwigheid bij de Zik 3 is dat je hem draadloos kan laden als je hem neerlegt op een Qi-lader. Die zit niet mee in doos (laden kan ook via USB), maar je vindt ze tegenwoordig al bij de Ikea voor een prikje.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.