Geluid

Test: OPPO PM-3

Er is een algemene consensus dat OPPO van de beste Blu-rayspelers ter wereld maakt. Maar het merk doet allang meer dan dat: één afdeling scoort vooral in Azië met kwaliteitsvolle hoofdtelefoons, terwijl OPPO sinds vorig jaar eveneens een naam maakt op vlak van personal audio. Zeg maar: hoofdtelefoons en verwante apparatuur, zoals DAC’s en versterkers.

Het allereerste product in die audiolijn, de EISA-award winnende PM-1, hebben we vorig jaar met veel plezier en toch ook wat verbijstering getest. Verbijstering? Jawel, omdat OPPO dankzij nieuwe planar-magnetic-drivers meteen een zeer hoogwaardige hoofdtelefoon wist af te leveren.

,

Wellicht het lastige aan de PM-1 – toch voor de doorsnee consument – was de hogere prijs. Meer dan 1.000 euro uitgeven aan een hoofdtelefoon, dat doen alleen echte liefhebbers. Maar de PM-1 was slechts de eerste stap in de OPPO-strategie.

Heel snel volgde er de lager geprijsde PM-2 en nu is er de nog betaalbaardere PM-3. Met een prijskaartje rond 550 euro niet spotgoedkoop, maar wel bereikbaar voor mensen die een veel betere ervaring zoeken dan wat een hoofdtelefoon van pakweg 200 euro biedt.

Maar de PM-3 is niet zo maar de light-versie van de PM-1. Stilistisch zijn er gelijkenissen – daarover zo dadelijk meer – maar qua constructie is het toch een ander beestje. Waar de PM-1 een open hoofdtelefoon is, is de PM-3 een gesloten model dat daardoor veel beter geschikt is voor mobiel gebruik of op kantoor. Dat heeft uiteraard ook wat gevolgen voor de soort klank die uit de nieuwe OPPO komt.


,

OPPO associëren we met een goede afwerking, en met de PM-3 stelt het merk niet teleur. De combinatie van synthetisch leer, metaal en een weinig kunststof oogt zeer luxe en waardevol. De mooi gefreesde metalen beugels met zeer soepel draaiende scharnieren (die er voor zorgen dat de drivers perfect op je hoofd gepositioneerd zijn), komen gewoonweg over als zijnde van topniveau. Prima!

We hebben overigens de zwarte versie van de PM-3 getest, die naar onze bescheiden mening veel mooier is dan de witte editie. Witte leren oorkussens, het zal nooit ons ding zijn. Smaken verschillen uiteraard, dus je kiest zelf wat je knap vindt. Je zal als eigenaar van een PM-3 trouwens vanaf het eerste moment al verwend voelen, nog tijdens het uitpakken.

OPPO zorgt voor een zeer positieve uitpakindruk, met een doos in betere karton, instructies in een brief, de harde case met jeansmotief en vooral de vele extra kabels die je in de doos vindt. Omdat de PM-3 toch op mobiel gebruik gericht is, krijg je er alvast een kabel voor iPhone/iPad en eentje voor Android-toestellen bij. Dit omdat er een verschil qua remote die er op de kabel zit. HiFi-liefhebbers, niet gevreesd: er zit ook een lange kabel bij met bijhorende 3,5 naar 6,3 mm adapter.

,

Het comfortgehalte is zeer hoog, de oorkussens passen zeer goed en sluiten de omgeving bijzonder goed af. Toch is de clamping – de kracht waarmee  een hoofdtelefoon op je oren drukt – eerder beperkt, wat het draagcomfort opnieuw verhoogd.

De PM-3 is een zeer ander hoofdtelefoon dan de PM-1. Gesloten versus open, dat voel je meteen. Zet hem op het hoofd en je zit echt wel meer ingesloten, afgezonderd van de buitenwereld. Wat natuurlijk de bedoeling is.

De driverbehuizing heeft een metalen achterzijde, met intern de nodige constructies om resonantie tegen te gaan. Het is een lichte constructie, ondanks de planar magnetic-drivers, een technologie die vanwege de opbouw meer weegt dan klassieke dynamische drivers.


,

De PM-3 is een bijzonder staaltje techniek. Je kan haast niet geloven dat OPPO planar-magneticdrivers in zo een lichte hoofdtelefoon heeft kunnen stoppen. 320 gram is echt behoorlijk weinig.

De bouwkwaliteit en afwerking van de PM-3 is subliem – zoals we van OPPO ondertussen gewoon zijn. Ook qua comfort zit de PM-3 op het hoogste niveau, met een zeer goede isolatie van geluid (in beide richtingen). Het maakt hem zeer geschikt voor gebruik onderweg of in omgevingen – zoals op kantoor – waar je liever de lawaaierige omgeving buiten houdt. Maar bovenal: ze klinken ook zeer goed, deze PM-3's. Tenzij je een echte basshead bent of houdt van een sound die zeer hot klinkt, ga je zeer gelukkig zijn met de klank.

De PM-3 laat veel resolutie horen, detail, en is vooral behoorlijk neutraal, wat ook naar voren komt uit metingen, zoals die van Innerfidelity. Dat blijkt zowel bij rockgenres als bij klassiek een voordeel.

We luisteren naar ‘Dvorak: Requiem, Op.89’, onder leiding van Philippe Herreweghe. Zoals bij ‘XII. Pie Jesu’, hoor je het koor opgesteld staan in de kathedraal en kan je koordelen er uit pikken. Het prachtige ‘Pie Jesu’ van John Rutter is een goede test, als de vrouwelijke soliste behoorlijk hoog gaat, bij de PM-3 zonder een spoor van sibilante klanken. Ook bij de bluesy Benjamin Booker toont de PM-3 zijn kracht. Bookers’ catchy gitaarriffs vloeien je oor in, drums hebben de nodige impact, je voet begint er automatisch van mee te bewegen. Bij ‘This Mess We're In’, het prachtige duowerk met PJ Harvey en Thom Yorke, komt de mix met de hoge stem van York zeer prominente naar voren, zeer zuiver, terwijl de groezelige gitaarlijn in de achtergrond blijft. De goede zin voor detail laat je hier ook de klanken horen zoals de hi-hat (belangrijk omdat in dit nummer het nerveuze karakter hier uitvloeit).

Natuurlijk zijn er ook genres die er een beetje op rekenen dat mensen het laag wat aangedikt beluisteren en dan is de PM-3 iets minder geschikt, toch voor wie die verwachtingen heeft. ‘We are the living’ van de uitstekende Girls in Hawaii klinkt zo een beetje troebel, net omdat de PM-3 die hogere frequenties vrij neutraal weergeeft. De wall of sound die later in het nummer uitbarst, klinkt gelukkig nog altijd zeer meeslepend.

,

Akoestisch is de PM-3 uitstekend geschikt voor gebruik op de trein, bijvoorbeeld. Maar ook technisch zit het helemaal goed voor mobiel. Met een impedantie van 26 ohm en een gevoeligheid van 102 dB in 1 mW was er geen enkel probleem om de OPPO aan te drijven vanaf onze LG G3 of Sony Walkman NWZ-A15. Extra versterking vonden we op zich helemaal niet nodig.

OPPO in Nederland leverde ons samen met de PM-3 ook de HA-2, een nieuwe mobiele DAC/versterker. Een intrigerend toestel – overigens van de soort waar er plots aardig wat van verschijnen, zie ook Denon en Teac – die we nog apart behandelen in een volgende review. In elk geval is de HA-2 geen must in combinatie met de PM-3, althans als het over versterking gaat. Echter niet alle telefoons hebben goede DAC’s, en dan kan de HA-2 toch een kwaliteitsverbetering opleveren. Maar daarover meer in die recensie.


,

De PM-3 is een zeer goede mobiele hoofdtelefoon, eentje die voldoende hifi is om gewoon ook altijd thuis te gebruiken. Hij heeft veel positieve eigenschappen, zoals een heel neutrale weergave, waardoor bepaalde genres – met name klassiek – beter klinken dan op hoofdtelefoons die bijvoorbeeld bassen accentueren. Neutraliteit is niet een eigenschap dat iedereen leuk vindt, maar het maakt deze OPPO net een hele goede allrounder. In termen van draagcomfort en geluidsisolatie haalt hij ook topscores. 

De PM-3 en HA-2 werden ons tijdelijk uitgeleend door www.oppo-bluray.nl

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.