De streamingdienst Tidal opent vandaag de deuren in België en Nederland. In tegenstelling tot diensten als Spotify en Deezer wil Tidal vooral hifi-fans lokken die op zoek zijn naar betere geluidskwaliteit. Muziekstreams worden daarom in cd-kwaliteit in het FLAC- en ALAC-formaat aangeboden.
Tidal is weliswaar niet de eerste die lossless-streaming aanbiedt in onze regio – het Franse Qobuz was hen voor – maar de dienst is wel radicaler in zijn keuze voor hifi-fans. Waar je bij Qobuz kan opteren voor een goedkoper abonnement met MP3-streaming, kan je bij Tidal enkel terecht voor één abonnementsvorm. Het kost dan meteen 19,99 euro/maand.
Er wordt ook duidelijk slim te werk gegaan om de hifi-fan te bedienen. Zo heeft Tidal opvallend veel partnerships met audiomerken gesloten, om te zorgen dat de streamingdienst beschikbaar is op veel apparaten. Het resultaat is dat de dienst meteen kan uitpakken met een lange lijst van partners: Anthem, Airable by Tune In Media, Astell &Kern, Audeze, Audiovector, AudioQuest, Auralic, Aurender, Bel Canto, Bluesound & NAD, Dan D'Agostino, Definitive Technology, Denon HEOS, DTS Play-Fi, Dynaudio, Electrocompaniet, Harman Omni, HiFiAkademie, ickStream, JH Audio, Linn, McIntosh, Meridian, MartinLogan, Paradigm, Polk, Pro-ject, PS Audio, Raumfeld, Simple Audio, Sonos, Steinway Lyngdorf, Wadia en Wren Sound Systems.
De klassieke manieren om te streamen zijn er uiteraard ook nog. De Tidal-app is er voor zowel Windows als Mac-computers, evenals iPhones, iPads en Android-toestellen. Het is ook mogelijk om Tidal-streams via een browser te beluisteren, maar enkel bij gebruik van de Chrome-browser is lossless-kwaliteit gegarandeerd. Opteer je bijvoorbeeld voor Safari op de Mac, dan krijg je lossy streams aan 320 kbps binnen.
Tidal werd de voorbije maanden onder meer in Engelstalige landen gelanceerd, waar de streamingdienst doorgaans goed ontvangen werd. Maar eigenlijk is de dienst ouder dan je zou denken. Tidel is immers een initiatief van het bedrijf achter WiMP, een lossless-streamingdienst die al even actief is in Scandinavië en Duitsland.
,
We konden met de Tidal aan de slag in de weken voor de formele Benelux-launch. De eerste indruk is behoorlijk positief: hoewel de desktop-app naar ons gevoel iets te druk oogt, zijn de mobiele apps overzichtelijk en intuïtief. Tidal zegt zelf 25 miljoen tracks aan te bieden, wat op het niveau is van spelers zoals Spotify en Deezer. De dienst belooft ook een grote collectie aan muziekvideo's in HD. Wat ons wel opviel, is dat Tidal standaard een meer alternatieve muziekaanbod etaleert.
Hoewel mainstream-artiesten wel aanwezig zijn in de bibliotheek, ligt de nadruk toch op grote namen die goed liggen bij fans van de betere muziek. Misschien daarom dat de lijst van meest gespeelde tracks van 2014 wordt aangevoerd door namen als Panda Bear, Kiasmos, Bill Frisell en Pink Floyd. Liefhebbers van jazz of klassiek die door het voorgaande worden afgeschrikt, niet gevreesd: via een genre-menu kom je snel terecht op een scherm waar enkel werken uit specifieke genres in de etalage staan. Sommige afspeellijsten worden bovendien vergezeld door een lang journalistiek artikel met uitleg rond een muziekstroming of groep.
Er zijn inmiddels veel streamingdiensten beschikbaar, maar toch slaagt Tidal om onze aandacht te trekken met zijn aparte insteek. En hier en daar aparte mogelijkheden, zoals de Shazam-achtige functie die via de microfoon van de smartphone een liedje kan identificeren en meteen opzoeken om te streamen. Handig als je bijvoorbeeld op de radio een leuk deuntje hoort en die aan je favorieten wil toevoegen.
Het is natuurlijk afwachten of de muziekfan een hogere abonnementsgeld wil betalen voor lossless-streams. De vele partnerships met gereputeerde audiomerken geeft Tidal op dat vlak misschien wel een streepje voor.