Redactie

Review: Stievie

Wij konden al van het eerste uur Stievie uitproberen, wat leidde tot ons eerste review. Die dateert alweer van begin maart, wat maar aangeeft hoelang deze app in een testfase is blijven steken. Ondertussen zijn we zes maanden verder, en nu pas kan iedereen de app downloaden en ook gebruiken.

Het goede nieuws is dat de mensen achter Stievie de kritiek op de test-app ter harte hebben genomen. Het moet daarbij gezegd worden dat zelfs de allereerste semi-publieke testversie behoorlijk goed in orde was. Op de werking van de app zelf hadden wij eigenlijk weinig aan te merken, wel op het achterliggende concept.

Uitgesteld kijken is namelijk iets dat Belgen maar vrij laat mogen proeven. In andere Europese landen zijn omroepen veel eerder op de kar gesprongen. Het Verenigde Koninkrijk en Nederland hebben bijvoorbeeld beide een mooi uitgewerkt aanbod. Bij de Britten weliswaar gefragmenteerd: de iPlayer biedt alleen de catalogus van de BBC-zenders aan, voor de commerciële zenders zoals ITV moet je weer bij andere apps zijn. In Nederland biedt Uitzending Gemist wel programma's van verschillende zenders – zolang die zenders tot de publieke omroepen behoren.

Wat Stievie toch een beetje uniek maakt, is dat de app een samenwerkingsverband is tussen de VRT, VMMA en SBS. Ondanks regelmatige publieke gewauwel over een pax media lusten die drie elkaar niet echt, en toch… Gelukkig keek het drietal voorbije hun geschillen en zorgden ze er wel voor dat je in deze app programma's van een indrukwekkend aantal zenders (10!) kan bekijken.

Dat is al meteen een eerste belangrijk pluspunt van Stievie: het aanbod omvat nagenoeg alle relevante zenders in Vlaanderen. Je kan die allemaal bekijken zonder te beschikken over een traditioneel tv-abonnement. En dat is meteen een groot verschil met bhaalu, de eveneens recent gelanceerde cloud-tv.

,

Al moet ik mijn hoerakreet meteen relativeren. Waar in de testapp alles te bekijken was, is dat niet het geval in de finale versie. Sommige programma's zijn niet te selecteren. Uiteraard heeft het allemaal te maken met rechtenhouders die niet meewerken. Over het algemeen zit het probleem bij buitenlandse reeksen en (grotere) films, al is het zeker niet zo dat alle werk van over de grenzen geblokkeerd is. The Big Bang Theory of The Simpsons herbekijken? Vergeet het maar.

De grootste 'slachtoffers' van dit fenomeen zijn fans van 2BE, vooropgesteld dat die bestaan. Als we een willekeurige dag bij 2BE er uit pikken – 3 december – dan is geen enkel programma te herbekijken die werd uitgezonden tussen 16u55 en 22u35. Hopelijk komt hier verbetering in.

Ook lastig is dat de knip tussen een toegelaten en geblokkeerd programma niet altijd goed zit. Leg het concept auteursrechten maar uit aan een vijfjarige die op Ketnet naar een kinderprogramma zit te kijken dat abrupt voor het einde stopt omdat De Smurfen niet uitgesteld mogen gezien worden. 

Toch blijven we enthousiast over Stievie omdat het los van dit probleem uitstekend werkt. Hoe goed? In mijn huishouden werd de afgelopen zes maanden wellicht meer via Stievie naar tv gekeken dan via het traditionele abonnement. Toegegeven, ook wel omdat er in het huis veel kinderprogramma's worden bekeken, en kinderen en lineair tv-kijken was nooit een goed huwelijk, ook niet toen jij en ik klein waren.

,

De voornaamste kritiek op de testversie van Stievie was de periode waarin je uitgesteld kon kijken: 36 uur. Belachelijk weinig, en dat hebben ze bij Stievie ook begrepen. In de finale versie kan je tot een week terug in de tijd, en dat is prima. Het blijft een uitgesteld kijken-app, niet een video-on-demand-dienst.

 

 

Je kan nu ook Stievie op meer apparaten gebruiken, al kan je op elk gegeven moment maar op één toestel kijken. Gegeven de prijskaartje van tien euro per maand mocht dit minstens twee toestellen zijn, om de zaak gezinsvriendelijker te maken.

,

Stievie kan nu ook gebruikt worden op Android-toestellen, niet enkel iPhones en iPads. De ontwikkelaars hebben bovendien gezorgd dat heel wat Android-apparaten ondersteund worden, al vallen er zeker ook bepaalde modellen uit de boot. Wij hebben de Android-versie Stievie succesvol geprobeerd op een Samsung Galaxy Note 3 en Galaxy Tab 10.1, een Sony Xperia Tablet Z (waar de interface zeer traag reageerde), een Nexus 5 en een LG G2 (met enkele crashes). 

Hoewel de iOS- en Android-versie sterk op elkaar lijken, zijn er toch wel wat verschillen. Als ik moest kiezen zou ik daarom voor de iOS-app gaan. Los van de mogelijkheid om de video via Airplay naar een Apple TV te streamen, kan je in deze versie vlot zoeken door het aanbod. Globaal genomen is de interface van Stievie goed uitgekiend, al merkten we op sommige Android-apparaten een onvermijdelijke clash met bepaalde extra interface-elementen die fabrikanten op Android hadden geplakt.

Raar genoeg kan je de streamkwaliteit bij de iOS-versie niet bepalen, terwijl je bij de Android-app dat wel kan doen. Onder iOS krijg je gewoon de vermelding dat er wordt teruggeschakeld naar een lagere kwaliteit als er problemen zijn met de verbinding. 

En zo komen we bij een teer punt, niet enkel van Stievie maar van elke gelijkaardig video-app: het dataverbruik. Kies je voor een lage kwaliteit, dan verbruik je 220 MB/uur, bij een hoge kwaliteit zit je aan 600 MB/uur en meer. Toch wel iets om rekening mee te houden als je Stievie mobiel verbruikt… 

De kwaliteit zelf is bij de HD- of hoge stand behoorlijk goed, en bleek zeker bekijkbaar op onze 55-inch tv op 2,5 meter kijkafstand. Maar het is wel iets minder goed dan wat je via de Telenet-decoder binnenkrijgt.

,

Ons enthousiasme voor Stievie blijft overeind, ondanks het soms hoge aantal geblokkeerde programma's. Als je verzot bent op 2BE, zou ik Stievie op dit moment zelfs afraden. Misschien dat daar later beterschap in komt.

De verruiming naar een week uitgesteld kijken compenseert dit euvel een beetje. Dan blijft er nog de prijs: die is relatief fors aan 10 euro/maand, en wellicht de grootste drempel voor een breed gebruik.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.