Geluid

Review: Teufel Definion 5

Teufel heeft naar eigen zeggen 2,5 jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de Definion 5 – wellicht daarom het getal in de naam. Je ziet ook dat met deze speakers het merk naar een volgend niveau wil. Niet dat er iets mis is met het vroegere en bestaande aanbod.

De Ultima 800 Mk.II’s die we vorig jaar op de pijnbank legden (lees hier de test), werden door de redactie sterk gewaardeerd. Maar als je de Ultima’s naast de nieuwe Teufel-speakers plaatst, zie je in één oogopslag dat de Definions net iets beter afgewerkt zijn.

En het mag gezegd worden: het nieuwe ontwerp is gelikter en springt tegelijkertijd wat minder uit de band. Weg met de glazende laklagen en felwitte kleur, welkom discretere, matte zwart-witte afwerking. Een keuze die er voor zorgt dat de Definions net iets meer huiskamervriendelijk zijn dan het vorige topmodel van Teufel.

Of je er mee onopgemerkt voorbij je partner sluipt, is een andere vraag. Met een hoogte van 109 cm (zonder spikes) en een diepte van 37 cm zijn de speakers niet bepaald onopvallend te noemen. 

,

Nadat de koerier zichzelf een hernia hief bij het binnendragen van de dozen, konden we toch van een ding zeker zijn: de Definions leggen aardig wat gewicht in de schaal. Om juist te zijn: 30 kg per stuk. Dat is wel relevant, want een Teufel-product koop je online en mag je zelf uitpakken.

In het geval van de Definion 5 moet je nog de spikes bevestigen, wat door het gewicht en de kwetsbaarheid van de speakers een beetje een klus is. Om het Definion 5-paar goed te installeren in de woonkamer, ben je best met twee.

Ook typisch Teufel is dat producten in een vrij anonieme doos wordt geleverd, helemaal in lijn met de merkfilosofie. De Duitsers claimen immers dat hun audioproducten goedkoper zijn dan gelijke alternatieven, omdat je als consument rechtstreeks bij de fabrikant koopt. Er komt dus geen tussenpersoon bij te pasen dus ook  geen luistersessie vooraf. Bij een speakerset van 2.800 euro is dat nochtans geen slecht idee.

De oplossing van Teufel? Je mag de Definion 5-set acht weken lang uitproberen en desgewenst gratis terugsturen. Het vertrouwen in de eigen producten is groot – en dat geeft ons dan weer heel wat vertrouwen. Dat gevoel wordt versterkt door de twaalf jaar garantie die Teufel biedt. Luidsprekers zijn natuurlijk geen auto’s, en gaan niet plots onderweg stukken verliezen, dus er hangt vooral symboolwaarde aan de garantieduur. Maar we zeggen er niet “neen” tegen. 

,

Er is heel wat nagedacht over de vorm van de Definion 5. Het gaat daarbij niet enkel over esthetiek, al ogen ze zoals gezegd best mooi. Het zijn geen klassieke kolommen, deze vloerstaanders, maar de zijkanten lopen naar binnen. Langs van boven gezien zijn ze trapeziumvormig. Een ontwerp dat de Definion-speakers slanker doet lijken dan ze zijn.

Pluspuntje: aan de hand van de behuizing kan je in een grote ruimte de speakers heel eenvoudig met de juiste toe-in positioneren en de sweet spot bepalen. Op een afstand van 50 cm van de achterliggende muur zijn ze dan bovendien ook juist gepostioneerd voor basreflecties, adviseert de fabrikant. Wat vooral interessant is aan de vorm, is dat het interne reflecties en resonanties zou tegengaan.

Als je recht op de Definion 5-speaker kijkt, zie je meteen dat hij uit twee delen bestaat. Bovenaan is de driver met daaronder drie woofers. Intern is die opdeling er ook: de gecombineerde tweeter en middriver zitten in een aparte ruimte dan de drie (!) 13 cm woofers die verantwoordelijk zijn voor de lage tonen.

Het (niet-zichtbare) interne tussenschot loopt naar boven toe, zodat er maximale ruimte is voor de bassen en er geen reflecties kunnen ontstaan. De Definion 5 heeft immers geen basreflexen en is volledig gesloten, wat in theorie strakkere en sneller bassen zou leveren.

De tweeters in de Definion 5 zijn een beetje een pronkstuk voor Teufel. Ze werden volledig in-house ontworpen en zijn prompt gepatenteerd, wat dat doe je tegenwoordig. De fabrikant hint trouwens dat ze met dit ontwerp nog maar aan het begin staan.

Een van de voordelen van de coaxiale constructie (waarbij de tweeter in de mid-driver wordt verwerkt) is dat de hoge tonen meer in de hoogte dan de breedte worden verspreid, wat de ruimtelijk ten goede komt. 

,

Achteraan is het plaatje veel minder complex dan bij de Ultima 800’s, waar je door het leggen van verbindingen tussen terminals de basproductie kon verhogen. Er zijn wel vier speakeraansluitingen; de Definion 5’s kan je dus bi-wiren of bi-ampen.

Het is zeker het overwegen waard om dat laatste te doen, want de Teufel-speakers hebben met de Ultima 800’s gemeen dat ze nogal inefficiënt zijn. Gezien de gevoeligheid van 85 dB combineer je deze speakers best met iets vrij krachtig.

Reken dus ook op een zekere investering in een degelijke en krachtige versterker, want als je een zwakker apparaat gebruikt loop je wellicht snel tegen een plafond als je het volume opendraait.

We hadden de Definions een aantal weken op bezoek, wat tijd gaf om ze te laten inspelen. Aanvankelijk waren we verbaasd over het contrast met de Ultima’s, wat ook met de koele Rotel-versterker te maken had. Aangezien het snel duidelijk werd dat de Definion-speakers ook vrij strak zijn, met name bij het laag, was dat niet het beste huwelijk.

Met een andere versterkerkeuze bloeiden de Teufels helemaal open. Meer zelfs: er kwam een zeer goede, meeslepende klank uit. Strak en gecontroleerd nog altijd, maar ook met veel detail en behoorlijk ruimtelijk. Wellicht zou iemand die graag verdrinkt in de impactvolle bassen of een zeer warme klank zoekt hier wat op z’n honger blijft zitten, dat wel. Naar ons gevoel wordt dat gecompenseerd door de verfijning en controle van de lage tonen. 

,

Teufel mag in Nederland een beetje bekend zijn en in België nauwelijks, met de Definion 5 toont het Duitse bedrijf wel veel ambitie te hebben. Terecht ook, want hun nieuwste speaker presteert op een hoog niveau. Bij Teufel associëren we een klank die een tikje donker is en wat meer presenteert qua lage tonen, maar de Definion lijkt een klein beetje met die traditie te willen breken.

De klank is relatief neutraal, en opvallend is dat de bassen minder domineren dan in het verleden – al moet je dat zeker niet interpreteren als een tekort. Het totaalplaatje wordt mooi afgerond door de combinatie tweeter/ driver, wat er voor zorgt dat je in bekende tracks details en gevoel gaat ontdekken waarvan je het bestaan niet afwist. Toch moet je niet vrezen voor een overheldere klank, al kan het geheel met een verkeerde versterker wat minder meeslepend zijn dan je zou willen.

Zorg dus dat je de Definion 5 koppelt met een versterker die voldoende krachtig is en toch ook niet te analytisch uit de hoek komt. Qua looks zit het voor ons – liefhebbers van moderne design – helemaal snor. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.