Je moet trouwens geen Cambridge Audio-kenner zijn om de gelijkenissen te spotten tussen de Stream Magic 6 en de DacMagic Plus, een externe DAC die intussen ook al een tijdje op onze bureautafel prijkt.
De Stream Magic is natuurlijk groter, maar een aantal elementen komen heel vertrouwd over. Zo ontdekken we bijvoorbeeld een identieke knop om bepaalde digitale filters op de klank los te laten.
Qua afwerking speelt de Stream Magic duidelijk in een hogere klasse mee. Het prachtig afgewerkte frontpaneel maakt dat duidelijk, maar je merkt het ook aan kleinere zaken. De grote selectieknop ligt bijvoorbeeld heel lekker in de hand en draait met net de juiste weerstand. Als je er op drukt om een keuze te bevestigen, hoor en voel je een zacht gedempte klik.
Echt heel handig zijn toetsen nooit op een netwerkspeler, maar op deze manier kan je tenminste nog min of meer comfortabel een naam ingeven als je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een internetradiostation.
Naast die grote draaiknop zijn er nog een stuk of negen drukknopjes aanwezig op de Stream Magic 6. We gaan niet beweren dat het extreem complex is, maar dit is wel de enige netwerkspeler waar we toch even in de handleiding moesten kijken.
Een investering van je tijd die bij elk toestel in dit dossier overigens aan te raden is. Eens je de logica door hebt, is dit trouwens zowat de enige speler die we nog via de knoppen op het apparaat zelf zouden willen bedienen.
,
Als we naar de achterkant kijken, wordt duidelijk dat Cambridge Audio hoog mikt. Uiteraard is er een ethernetpoort present, maar ook een aansluiting voor een Wi-Fi-antenne.
Audio stuur je naar buiten via analoge cinch of digitaal, via een S/PDIF-aansluiting of een optisch Toslink-kabeltje. Geheel uniek in deze test is de aanwezigheid van twee analoge, gebalanceerde XLR- aansluitingen. Daarmee is het mogelijk om de Stream Magic 6 op de best mogelijke manier op een hoogwaardige versterker aan te sluiten, zoals de 851A uit eigen stal bijvoorbeeld.
Nog een unicum is de optionele BT-100-adapter. Voeg deze toe en je kan via Bluetooth muziek naar de Stream Magic sturen – zelfs met ondersteuning voor de audio-gerichte apt-X-codec (zie FWD Magazine 43).
Het lange rijtje aansluitingen wordt verder vervolledigd met twee USB-aansluitingen achteraan (eentje voor USB-media en een asynchrone type-B USB-aansluiting voor pc’s) en eentje vooraan. In tegenstelling tot bij de andere spelers die we in FWD45 bekeken, zijn deze USB-poorten echter niet compatibel met iPhones en andere Apple- speeltjes.
Zijn we er dan zowat? Nee hoor, want het lijstje wordt ook nog vervolledigd met digitale inputs (Toslink en SP/DIF) zodat de Stream Magic 6 meteen kan dubbelen als DAC voor andere digitale bronnen. Kortom, het is een apparaat met potentieel. Behalve als je AirPlay zoekt, want die technologie is afwezig.
,
Het mag gezegd worden: de Stream Magic is een echt buitenbeentje in deze test. Net als de andere toestellen op deze pagina’s is het weliswaar een netwerkspeler, maar Cambridge Audio legt nog meer nadruk op de digitale signaalverwerking dan de andere merken.
Zo onderlijnt de fabrikant dat het hier om een ‘upsampling media streamer’ gaat. Of anders gezegd: dit appa- raat speelt niet enkel verrassend veel muziekformaten en -indelingen af, het kan de data ook upsampelen. An sich is dat niet zo verrassend – de Stream Magic is zeker niet de enige die dat doet – maar Cambridge Audio is er wel bijzonder trots op.
De verklaring daarvoor ligt bij Adaptive Time Filtering 2, een huiseigen methode waarmee muziek aan cd-kwaliteit naar hogere bitrates en frequenties wordt omgezet, en dat op een manier die voor een veel vloeiender en natuurlijker eindresultaat moet zorgen dan bij andere systemen omdat de data op intelligente wijze geïnterpoleerd worden.
Elke fabrikant heeft natuurlijk z’n uitleg klaar om aan te geven waarom zijn product beter klinkt. Valt er dan werkelijk iets te zeggen voor de methode die Cambridge Audio toepast?
Kort gezegd: ja. In deze line-up laat de Stream Magic 6 klankmatig immers de beste indruk na, met een strakke weergave en gecontroleerde bastonen. Ook minder goede muziekbestanden klinken nog redelijk.
Zelfs de hi-hat in ‘Girlfriend’ van Alicia Keys op 192 kbps, die bij andere systemen duidelijk gebreken laat horen, klinkt hier een stuk levensechter. Mooi.
,
De eigenzinnige aanpak van Cambridge Audio komt ook tot uiting bij de onlinediensten op de Stream Magic 6. Het zijn er vier: AUPEO, Live365 (een selectie
van online radiostations) en MP3Tunes (een online kluis voor eigen MP3’s). Je kan verder nog uitzendingen van de BBC beluisteren via iPlayer Radio.
Van die vier is AUPEO veruit de bekendste én interessantste. Het is niet de meest gewaardeerde streamingdienst, maar dat is ergens onterecht. Aupeo is één van de beste gepersonaliseerde radiodiensten van het moment.
Het grote nadeel is dat je moet betalen om een nog steeds een bescheiden audiokwaliteit te krijgen: 192 kbps. Dat is heel wat minder dan bij een dienst als Spotify, die abonnees bedient met streams van 320 kbps.
,
Ergens zou je vermoeden dat de eigengereide aanpak van Cambridge Audio betekent dat ze niet meedoen aan de hele app-hype. Maar het tegendeel is waar: de Stream Magic-app is een van de beste die we recent onder ogen kregen.
Het is een zeer behoorlijke uitziende app, die op een iPad wat ruim overkomt en doet denken aan de iTunes-interface. Maar verder geen probleem, want ze is logisch en intuïtief opgebouwd. En pijlsnel! Als je bijvoorbeeld door de immense lijst radiostations zoekt, krijg je quasi meteen relevante resultaten geserveerd. Een schouderklopje is overigens ook op z’n plaats voor het online luik.
Op het einde van de rit zijn we zeer positief gestemd over de Stream Magic 6. Het is een veelzijdig beestje dat behoorlijk wat te bieden heeft op klankmatig vlak. Cambridge Audio maakt wel enkele gerichte keuzes die het toestel minder relevant maken voor bepaalde consumenten, zoals de afwijzing van Apple-toestellen en AirPlay.
Maar dat wordt gecompenseerd door de digitale ingangen en de unieke mogelijkheid om de Stream Magic als digitale voorversterker te gebruiken.