Geluid

Review: Denon AVR-2113

Op het eerste zicht is er weinig speciaals aan de hand bij de Denon AVR-2113, een recent gelanceerde middenklasser van Denon. Het front wordt gedomineerd door twee grote draaiknoppen waarmee je de bronselectie en volumestand bedient.. Daar tussenin zit een duidelijke display die plaats biedt aan één regeltje tekst, enkele symbooltjes en een kleine aanduiding van het volume. 

Wie mobiele toestellen wil aansluiten vindt vooraan onder meer een HDMI-ingang en een iPod-compatibele USB-aansluiting met video-ingang. Op de achterzijde is het relatief rustig in vergelijking met andere toestellen uit dit prijssegment. De vijf HDMI-ingangen
en enkele uitgang zullen voor de meeste gebruikers volstaan, terwijl ook muziekliefhebbers geen reden tot klagen hebben met vier stereo cinch-ingangen. 

Maar dan wordt het een stuk minimalistischer: we zien alleen nog een netwerkpoort, twee digitale udio-ingangen (coax en optisch), een component video-ingang en twee composiet video-ingangen plus één uitgang. De meeste andere merken zijn wat guller
op dit vlak, al zijn de belangrijkste zaken wel gewoon aanwezig.

Daardoor bleef er nog aardig wat ruimte over voor de luidsprekerterminals – zeven paar in totaal – die dan ook wat verder uit elkaar staan dan bij de overige toestellen in deze test. Dat maakt het aansluiten van naakte speakerkabels net wat minder frusterend dan bij andere AV-receivers.

,

Wanneer we van start gaan met de installatie, worden we begroet door een on-screen menu dat er erg vertrouwd uitziet. Het is identiek aan dat van de Marantz NR1603, die we ongeveer gelijktijdig op bezoek hadden in onze testruimte. Niet echt verrassend, als je weet dat Denon en Marantz beide deel uitmaken van dezelfde holding (D&M).

In onze optiek is die gedeelde technologie beslist geen nadeel, want de set-up assistant is een van de beste die momenteel in gebruik zijn. Na het selecteren van je taal word je door de Denon bij de hand genomen voor de verdere installatie, van triviale taakjes zoals het aanbrengen van HDMI-kabels tot het maken van de correcte aansluitingen voor de speakers of het instellen van je netwerk.

Om het systeem optimaal te integreren in je ruimte, is natuurlijk een RoomEQ-systeem aanwezig. En niet zomaar één: het Audyssey MultEQ XT-systeem van deze Denon AVR-2113 is een geavanceerdere versie dan bij de overige met Audyssey-technologie voorziene machines in deze prijsklasse.

Dat is een aanzienlijke troef, met name in ruimtes met oneven vormen of schuine plafonds – omstandigheden waarin minder geavanceerde meetsystemen het soms moeilijker hebben. Het is dan ook weinig verrassend dat de automatische instellingen die de Denon vastlegt er uitstekend uitzien. 

Wanneer we na het afhandelen van de basisinstellingen dieper in de menu’s duiken, zien we dezelfde pluspunten die we eerder al bij de Marantz zagen. Niet alleen zien de menu’s er grafisch aantrekkelijk uit, ze zijn ook erg overzichtelijk en duidelijk.

Bij snelle aanpassingen worden ze bovendien transparant over het scherm heen gelegd en worden parameters zoals de inkomende geluidsstroom en luistermodus even in beeld getoond, zodat on-the-fly aanpassingen doorvoeren een stuk minder storend wordt voor het kijkgenot. 

Ook de remote gelijkt sterk op die van de eerder vermelde Marantz NR1603. Ze telt minder toetsen dan de doorsnee remote van een AVR, maar door de doordachte combinatie van goed gelabelde toetsen en handige pop-up menu’s laat de Denon zich haast spelenderwijs bedienen. En ook bij de Denon-versie worden glow-in-the-dark toetsen gebruikt.

Je zal ongetwijfeld ook niet vreemd opkijken wanneer we vertellen dat ons enige punt van kritiek ook hier de optie is om de receiver te bedienen via een computer en webbrowser. Net als bij de Marantz werkt het allemaal wel, maar reageert de interface in de browser minder vlot dan we wenselijk achten.

,

Het netwerkluik vertoont eveneens heel wat familietrekjes, en ook dat vinden we bepaald geen nadeel. Je kan dus muziek en jpg-fotobestanden streamen vanaf FAT-ingedeelde USB-media, maar je kan ook gewoon muziek afspelen vanaf je netwerk – voor FLAC-bestanden kan dat zelfs met hi-res tracks in 24-bit/192 kHz-formaat. De goede zoekfunctie maakt deze feature bovendien een stuk aantrekkelijker.

iTunes- en iOS-gebruikers kunnen ook via AirPlay muziek naar de Denon streamen, en dat lukt zonder horten of stoten in ons testnetwerk. Voor internetradio is er vTuner, en ook Last.fm en Flickr ontbreken niet. Een aardig lijstje, en na onze test werd ook Spotify nog toegevoegd aan het indrukwekkende specificatielijstje. 

Denon heeft ook een officiele app voor de twee belangrijkste mobiele platformen, iOS en Android. Die voor iOS kennen we al langer, de Android-versie is recenter toegevoegd. Wi-Fi is standaard niet van de partij, maar er is wel een optionele draadloze ontvanger beschikbaar. 

Een tweede zone van muziek voorzien kan ook, tenminste: als je in de hoofdzone genoegen neemt met 5.1- geluid. Het signaal wordt dan versterkt naar een andere ruimte gestuurd, zodat je daar bronnen kan beluisteren die niet digitaal aangesloten zijn.

Het videoluik komt bovengemiddeld sterk voor de dag, met 4K-upscaling en video-omzetting. Daarnaast kan je ook nog een aantal beeldopties aanpassen, zoals contrast en ruisonderdrukking.

,

Volgens de specificaties van Denon biedt de AVR-2113 zevenmaal 110 watt. Niet uitzonderlijk veel, maar ook niet weinig.

Nochtans komt de Denon bij onze eerst testfragmenten krachtiger voor dag dan verwacht, al blijkt de schaalindeling van het volume daar voor iets tussen te zitten. Het volume loopt in de eerste helft van het bereik immers wat sneller op dan verwacht. Aan volumereserves is er sowieso niet direct een gebrek, maar wat we belangrijker vinden is de geluidskwaliteit. 

Die blijkt ook hier zeker niet verkeerd, met een helder geluid en prima verstaanbare dialogen. Hij klinkt iets minder agressief bij actiescènes dan de Onkyo en Pioneer, maar komt net wat expressiever uit de hoek dan de Marantz. Wat ook opvalt, is het gevoel van precisie in de weergave, terwijl het surroundveld bovengemiddeld homogeen lijkt. Het geheel klinkt iets minder indrukwekkend dan bij de Onkyo, maar komt even geloofwaardig over.

Ook bij stereomuziek komt deze Denon goed uit de verf. ‘The Last Waltz’ van Jo Yeong-Wook klinkt verfijnd en gesofisticeerd, met misschien net een tikkeltje meer warmte dan bij de meeste andere testkandidaten, maar minder uitgesproken dan bij de Marantz.

,

Gebruiksgemak, heel wat mogelijkheden en prima geluid: de Denon AVR-2113 heeft duidelijk heel wat te bieden.

Bovendien slaagt deze machine erin om een goeie balans te vinden tussen expressie en kracht bij films, met net dat beetje extra finesse dat bij muziek gevraagd wordt.

We vinden het alleen spijtig dat Denon wat beknibbelt op de aansluitingen op de achterkant, al hoeft dat niet noodzakelijk een probleem te zijn wanneer je vooral op veel HDMI-aansluitingen uit bent. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.