Het hoofdtelefoonoffensief van Denon voor 2012 komt in vier verschillende lijnen, die elk een andere ‘lifestyle’ in het vizier nemen. En zoals je van lifestyleproducten mag verwachten, uit zich dat in bijzonder vlotte designs.
Maar daar blijft het niet bij: elke lijn heeft ook een eigen klankmatige afstelling én een eigen app. Zo beloven de Urban Raver-hoofdtelefoons een explosieve bas en geaccentueerde hoge tonen op maat van jongere muziekliefhebbers, terwijl de sportieve modellen uit de Exercise Freak-reeks op een iets aangezette bas kunnen rekenen – net genoeg om motiverend te zijn bij een work-out, aldus Denon. De Globe Cruiserhoofdtelefoons richten zich dan weer op de frequente reiziger, met comfortsnufjes zoals ruisonderdrukking.
En onze AH-D600? Die behoort tot de Music Maniac-lijn, een reeks hoofdtelefoons waarbij Denon een vlakke frequentierespons en een natuurlijke klankweergave in het vooruitzicht stelt. Met andere woorden, die laatste lijn is helemaal toegesneden op de kritische luisteraar.
,
Dat is op het eerste zicht best een vreemde keuze, want kostbare hoofdtelefoons die op ‘volwassen’ luisteraars mikken zijn meestal eerder conservatief vormgegeven. Dat is bij deze Denon duidelijk niet het geval: wanneer we de ruim 500 euro kostende AH-D600 uit z’n chique opbergdoos halen, krijgen we een hoofdtelefoon in handen die er uitgesproken gestroomlijnd en trendy uitziet – hij doet ons spontaan denken aan de Beats by Dr. Dre-sets en aanverwanten.
Net zoals bij die hoofdtelefoons wordt er aardig wat kunststof gebruikt, maar alleen op plaatsen die niet blootgesteld zijn aan gebruiksstress. Op andere plaatsen worden dan weer uitgesproken luxueuze materialen aangewend – het zachte kunstleder op de hoofdband en oorpads kan de vergelijking met om het even welke andere hoofdtelefoon in deze prijsklasse doorstaan. Het lijkt ons alleszins een product dat qua bouwkwaliteit voldoet aan de verwachtingen die het prijskaartje opwekt.
Zijn vlotte lijn dankt de AH-D600 in grote mate aan de manier waarop de hoofdband en de behuizingen op elkaar aansluiten. De hoofdband lijkt die laatste haast te omhelzen; hij loopt er gewoon naadloos omheen. De eigenlijke behuizingen wordt wat bewegingsvrijheid gegund – iets minder dan bij de meeste klassiek opgebouwde hoofdtelefoons, maar voldoende om een prima pasvorm te garanderen.
Het comfort krijgt verder nog een duwtje in de rug door de erg malse vulling van de hoofdband en draaibare oorpads, terwijl ook de eerder losse pasvorm het leven aangenamer maakt. Toch blijft de AH-D600 zonder enig probleem op ons hoofd zitten; alleen de headbangers en actieve gebruikers onder ons zouden waarschijnlijk een wat vastere pasvorm willen. Daardoor lijkt deze relatief zware hoofdtelefoon ook meer op je hoofd te ‘hangen’ via de hoofdband, al brengt dat het comfort niet echt in het gedrang.
Dat heeft ook een invloed op de geluidsisolatie, want ondanks de gesloten constructie en grote oorpads is de isolatie van omgevingsgeluid maar doorsnee. Je hoort dus nog steeds wat om je heen gebeurt.
Wat we dan weer minder leuk vinden, is dat we na een uurtje luisteren last krijgen van opgewarmde oren – een fenomeen dat bekend staat als ‘oorbroei’ en wel vaker opduikt bij gesloten hoofdtelefoons, zeker als ze van lederen oorpads voorzien zijn.
Eveneens opvallend is de ruim bemeten hoofdband: we moeten beide zijkanten amper enkele klikjes verstellen voor een goede pasvorm. Wie een uitgesproken kleine hoofdomtrek heeft, probeert deze Denon dus best van te voren even uit om na te gaan of hij een goede ‘fit’ kan vinden.
,
Eveneens opvallend is dat de AH-D600 van een afneembare, symmetrische kabel is voorzien. Of beter: kabels, want in de opbergdoos zitten twee exemplaren. Een daarvan is een korte versie met een iPod-compatibele remote en microfoon, de andere is een langere OFC-versie voor de huiskamer. Meteen een indicatie dat Denon deze hoofdtelefoon geschikt acht voor gemengd gebruik. De meegeleverde adapterplug (6,3 millimeter) en het draagtasje met karabijnhaak doen de rest.
Natuurlijk komt er meer bij kijken dan een speciale kabel en wat accessoires om een hoofdtelefoon écht geschikt te maken voor mobiele toestellen. Hij moet bijvoorbeeld makkelijk aan te sturen zijn. Dat is bij de AH-D600 alvast geen probleem: met een gevoeligheid van 108 dB en impedantie van amper 25 ohm blijkt hij al prima resultaten te leveren wanneer je hem met een smartphone of tablet verbindt.
Speciaal voor dat inzetgebied stelt Denon trouwens een aparte app ter beschikking, die als muziekspeler (met equaliser) dienst doet en waarmee je bijvoorbeeld ook muziek kan beluisteren op internet of je tracks kan delen op Facebook.
Toch merk je dat de AH-D600 – net zoals de meeste andere hoofdtelefoons in dit prijssegment – beter presteert wanneer je hem aan hoogwaardige versterking en een betere bron koppelt. Daarmee komen zijn troeven nog beter tot hun recht, en dan denken we met name aan de diepe, lineaire basrespons en het transparante, gedetailleerde middengebied. De nieuwe 50 millimeter ‘Free-edge Nano Fiber Drivers’ – dezelfde als in het aanzienlijk duurdere topmodel, de AH-D7100 – missen hun uitwerking duidelijk niet.
De AH-D600 klinkt ook absurd ruimtelijk voor een gesloten hoofdtelefoon. In deze categorie lieten alleen de aanzienlijk duurdere Edition-modellen van Ultrasone tot nog toe een gelijkaardige indruk na op ons. Daarnaast komt hij erg smooth uit de hoek, wat voor een makkelijk in het oor liggende, coherente sound zorgt waarnaar het lang aangenaam luisteren is zonder luistermoeheid.
Dat laatste kenmerk dankt hij volgens ons aan een iets afgetopte midhoog- en hoogweergave, al is dat trekje zo subtiel aanwezig dat je er echt op moet letten om het op te merken. Anderzijds zorgt dat er ook voor zelfs doorsnee opnames in lossy formaten niet
onacceptabel agressief klinken, iets wat bij de meest compromisloze hoofdtelefoons in deze prijsklasse wel het geval kan zijn.
,
“Beoordeel een boek niet op basis van z’n cover”: het is een gezegde dat ook opgaat voor hoofdtelefoons zoals deze Denon. Ondanks de lifestylegerichte achtergrond van deze set, is de AH-D600 immers een serieus hifiproduct dat veel meer te bieden heeft dan alleen maar een vlotte vormgeving.
Met name de ruimtelijke, vloeiende sound, de volwassen basrespons en het transparante geluid vinden we duidelijke pluspunten, terwijl de verwisselbare kabels mooi meegenomen zijn. De app had voor ons dan weer niet echt gehoeven, maar aangezien ze gratis is hoor je ons daar niet over klagen.
Het originele concept zorgt alleszins wel voor een hoofdtelefoon die van alle markten thuis is, al vinden we hem een tikje aan de dure kant als je hem alleen maar voor mobiel gebruik wil inzetten. Maar zoek je een universele oplossing , dan is deze Denon AH-D600 echt geen verkeerde keuze.