Wanneer je partner voor de zoveelste keer een klaagzang start over de plaatsrovende luidsprekers in de woonkamer, heb je grofweg twee keuzes: je belt de advocaat om de echtscheidingspapieren te regelen of je haalt een woonkamervriendelijk alternatief in huis voor die grote speakers. Zoals deze Dali Fazon 2.1-luidsprekerset bijvoorbeeld.
Betaalbare, ultracompacte lifestylespeakers lokken in de meeste gezinnen echter gemengde reacties uit. We denken dan meer bepaald aan het stereotype beeld waarbij vrouwlief de piepkleine luidsprekertjes een uitstekend alternatief vindt voor een klassieke stereoset in de woonkamer, aangezien ze amper plaats innemen en er best leuk uitzien. Kortom, de alom bekende WAF (Wife Acceptance Factor) is uitgesproken hoog.
Muziekliefhebbers – meestal de mannelijke helft van het koppel – delen dat enthousiasme niet echt. De doorgedreven miniaturisatiedrang bij dit soort oplossingen gaat immers gepaard met klankmatige compromissen, wat tot een onaanvaardbaar lage MAF (Man Acceptance Factor) leidt.
Om alle partijen tevreden te houden, komt het er dus op aan om een compromis te vinden tussen afmetingen, vormgeving en muzikaliteit – liefst met de nadruk op dat laatste. Die vraag valt duidelijk niet in dovemansoren bij de klassieke hifimerken, want net uit die hoek zien we de laatste tijd meer en meer oplossingen die in aanmerking komen voor zo’n verzoenende rol. Dat is ook het geval bij deze Dali Fazon 2.1-luidsprekerset, die we enkele weken aan de tand konden voelen in combinatie met de NAD Viso Three – een fraaie all-in-one.
,
Wie houdt van mooie spullen – en wie doet dat niet – zal alvast in z'n nopjes zijn met deze Dali Fazon-combinatie. Het is een uiterst elegant en compact luidsprekersetje dat bestaat uit twee Fazon Sat-speakers en de piepkleine Sub 1-subwoofer.
De Fazon Sat-satellietspeakers zijn best speciaal te noemen: ze zijn een stuk kleiner dan een doorsnee boekenplankluidspreker, maar groter dan de ultracompacte ‘melkpakluidsprekers’ die je bij heel wat kant-en-klare lifestylesets vindt. Ze zijn ook een stuk zwaarder, wat deels op het conto geschreven mag worden van de uistekende afwerking en deels op de gebruikte componenten.
Achter de afneembare, magnetische luidsprekergrilles zitten twee opvallend mooie drivertjes die maximaal gebruikmaken van de beschikbare plaats: een grote 1,1- inch soft-dome tweeter en een 4,5-inch woofer. Die laatste heeft overigens een kenmerkende conus van houtvezel, een licht en stevig materiaal dat Dali ook gebruikt bij sommige van zijn klassieker gelijnde (en aanzienlijk duurdere) speakers.
De Sats zijn bruikbaar in stereo- en surroundopstellingen, en kunnen zowel op de meegeleverde stands worden gemonteerd als aan de muur. In beide gevallen zal je trouwens weinig problemen hebben om de speakerkabels onzichtbaar weg te werken.
Achterop de speaker zitten immers geen klassieke luidsprekerterminals maar een enkele cinchconnector, die het contact verzorgt met een adapterstukje waar de speakerkabels in worden vastgezet. Die adapter kan rechtstreeks op de muur worden aangebracht of op de stands worden gezet. In dat laatste geval wordt het uiteinde van de kabel automatisch via de onderkant van de stand naar buiten geleid.
Een mooie en slimme oplossing, al vraagt ze wel iets meer gewriemel bij het aanbrengen van de speakerkabel dan bij normale speakerterminals. Mooi meegenomen is dat de stands ook nog eens superstabiel blijken te zijn én bovendien toelaten om de speaker naar wens uit te lijnen, zonder dat daar gereedschap voor nodig is. Je kan ze zelfs horizontaal plaatsen voor HT-doeleinden.
De Fazon Sub 1 subwoofer sluit designmatig perfect aan bij de Sats. Zoals eerder gezegd is het een supercompacte verschijning – hij meet amper 25,5 bij 23 bij 25,5 centimeter en biedt plaats aan een 6,5 inch downfiring woofer in een gesloten behuizing. Naast een doorsnee krantenmand zie je hem dus amper staan. De afwerking is overigens al even fraai als bij de satellietspeakers.
Boven de koelvin die haast de volledige achterkant inpalmt, zitten een lijningang en regelaars voor het volume en de afsnijfrequentie. Drie schuifregelaars maken het mogelijk om de fase, weergavemodus (normaal of LFE) en powermodus (aan, uit, auto) te selecteren.
,
Wanneer we de Dali's uiteindelijk verbonden hebben met de NAD Viso Three en naar muziek kunnen luisteren, blijkt al snel dat de Fazon Sats en Sub 1 de Viso Three passen als een handschoen.
In tegenstelling tot wat je misschien verwacht van compacte speakers, zetten de Fazons een sound neer die onze ruim 20 vierkante meter grote luisterruimte met sprekend gemak vult – een voordeel van het ‘maatje meer’. Maar het is niet alleen de ruimtelijkheid die indruk maakt; vooral de mooie plaatsing van instrumenten en de ruimte voor kleine nuances maken de Fazons een écht alternatief voor kleine boekenplankluidsprekers. Het doet allemaal verrassend hifi-achtig aan voor zo’n woonkamervriendelijke set.
De bijpassende subwoofer vult de satellieten bovendien mooi aan, iets waar we voor aanvang van de test een beetje voor vreesden. Dali geeft immers aan dat het laagbereik van de satellieten beperkt is tot 86 Hz (bij -3 dB), zodat de afsnijfrequentie van de sub vrij hoog moet worden ingesteld – wij hielden het in onze ruimte op zo’n 120 Hz. Voor problemen zorgt dat niet meteen: wie een beetje aandacht besteed aan een correcte afregeling en plaatsing krijgt een opvallend homogeen plaatje te horen.
Louter klankmatig is de Sub 1 zelfs een kleine overachiever: hij klinkt snel, gecontroleerd en behoorlijk accuraat – genoeg om voor een solide baslijn te zorgen bij nagenoeg alle muziek die we hem voor de kiezen geven. Alleen voor filmdoeleinden valt hij wat te licht uit naar onze smaak, zowel wat vermogen als pure impact betreft. Nu ja, gezien zijn afmetingen komt dat ook niet echt als een verrassing.
,
De Dali Fazon-luidsprekerset kunnen we eigenlijk alleen maar met lof overladen, wanneer je z'n roeping en concept in het .achterhoofd houdt. Hij doet iets wat we maar zelden zien bij erg compacte luidsprekersets: voor echt luisterplezier zorgen. Daardoor kan hij met open vizier de strijd aan met om het even welke andere compacte 2.1-luidsprekerset uit dit segment.
Toegegeven, op het eerste gezicht is hij aan de dure kant – de Fazon Sats gaan voor 299 euro per stuk over de toonbank, en voor de Sub 1 betaal je 399 euro. Maar als je al z’n troeven op een rijtje zet en het totaalpakket daarna afweegt tegen gelijkaardige sets van de concurrentie, dan lijkt het plots prima mee te vallen met dat prijskaartje. En dat zou moeten volstaan om de rust in heel wat woonkamers weer te herstellen…
,
Voor alle technische gegevens van de Dali Fazon Sat en Sub 1 kan je terecht op de Nederlandstalige website van Dali.