Geluid

Review: B&W Zeppelin Air

Terecht, als je het mij vraagt, want het toestel is oogstrelend mooi en verdient zeker een prominente plek in de woonkamer. De toevoeging ‘Air’ in de naam verwijst bij deze incarnatie van B&W's speakerdock trouwens naar de Airplay-update die hij een tijd terug kreeg.

Verder veranderde er relatief weinig tegenover de originele Zeppelin: B&W houdt vast aan dezelfde elipsvormige behuizing die het toestel een cultstatus bezorgde, met een centrale arm die van onder het apparaat komt en waarop je een Appletoestel kan docken.

De twee uiteindes van de Zeppelin verbergen vier 25 watt speakers die voor het middengebied en de hoogweergave zorgen, terwijl een 50 watt woofer naar achter wijst.

,

Bij de ingebruikname is het eerste wat je moet doen de Zeppelin Air toegang geven tot je draadloos netwerk. Dat gaat het makkelijkst door het toestel met een netwerkkabel aan het netwerk te hangen en de webinterface ervan te benaderen met een pc.

In de browser krijg je dan een simpele webpagina te zien waar je het gewenste Wi-Fi-netwerk kan selecteren en eventueel een wachtwoord kan invoeren. Heb je geen netwerkkabel in de buurt, dan moet je de netwerkverbinding van je computer tijdelijk verbreken en een koppeling maken met een tijdelijk draadloos netwerkje dat de Zeppelin zelf in de lucht brengt. 

De configuratie verloopt daarna op dezelfde manier. Het is dus even zoeken hoe alles in elkaar zit, maar met een beetje pc-handigheid (of de handleiding in de buurt) is het niet overdreven moeilijk.


,

Van een apparaat waar de naam Bowers & Wilkinson op kleeft én een prijskaartje van 599 euro aan vastzit, verwacht je natuurlijk heel wat qua geluidskwaliteit.

Die verwachting blijkt niet onterecht: de Zeppelin klinkt zeker niet verkeerd. Door zijn lange vorm slaagt hij er ook in om een behoorlijk brede klank neer te zetten voor een iPhone-speakersysteem. Naar mijn gevoel zijn de bassen echter te dominant aanwezig: ze lijken het geheel soms te overstemmen. De klank is warm, maar bij sommige jazztracks krijg je daardoor het gevoel wel heel dichtbij de contrabas te zitten, terwijl de rest van de bezetting zich verder weg bevindt.

Wat research leert dat dit komt omdat de Zeppelin ontworpen (en geconfigureerd) werd om niet dicht bij een muur te staan, maar centraler in een ruimte. Stel je hem toch dichter bij een muur op, dan kan je de bassen wel omlaag schroeven via een menu-instelling (iets dat je helaas via een gedockte iPhone moet doen). Het klankbeeld wordt dan heel wat evenwichtiger.

Muziek krijg je trouwens op drie manieren bij de Zeppelin Air: via Airplay, door een Apple-toestel te docken of door een computer met een USB-kabel aan te sluiten op de B&W. Met identieke audiobestanden merkte ik geen noemenswaardig verschil via de drie inputs, al zijn er mensen die claimen dat muziek die via Airplay wordt weergegeven minder briljant klinkt.

Bij deze Zeppelin hoorden we tijdens het testen van Airplay wel vaker bliepgeluidjes dan bij andere Airplay-compatibele toestellen die we in dezelfde omstandigheden testten.

,

De Zeppelin Air van Bowers & Wilkins blijft een echt hebbeding dat een tijdloze vormgeving combineert met een prima geluid. Helaas vertaalt die premium look-and-feel zich ook in premium prijskaartje. Aan jou de keuze of hij dat waard is.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.