Geluid

Review: Grado PS1000

Laat ons maar meteen beginnen over hét kenmerk dat bij de meeste mensen met het gros van de aandacht zal gaan lopen: het prijskaartje van deze Grado. Dat bedraagt 2.000 euro, wat de PS1000 één van de duurste dynamische hoofdtelefoons maakt die vandaag in productie is.

Ondanks het aanzienlijke prijsverschil, lijkt de basisconstructie van de PS1000 quasi gelijk aan die van de aanzienlijk goedkopere GS1000i (1.299 euro), een klassieker in het Grado-aanbod. Je hebt dus recht op dezelfde grote oorpads en dun gepolsterde, lederen hoofdband. 

De behuizing van de drivers ziet er echter heel anders uit. Grado gebruikt voor de behuizing van de PS1000 immers een 'sandwichcombinatie' van metaal en hout, al is alleen het metaal
van buitenaf zichtbaar. Die constructie moet resonanties nog beter onderdrukken dan bij de GS, en samen met een aantal andere verbeteringen voor een nog hoger prestatieniveau zorgen.

Die keuze heeft ook een impact op het gewicht: met ongeveer 490 gram is de PS1000 een erg zware hoofdtelefoon. Dat merk je meteen, al zorgt het niet direct voor ongemakken. Na een tijdje laat de hoofdband zich wel voelen, al kan je dat ongemak verhelpen door hem af en toe enkele centimeters naar voor of achter te duwen.

Een bijkomend effect van het hogere gewicht is dat de oorpads ook vrij makkelijk verschuiven wanneer je vooroverbuigt, zelfs in die mate dat de hoofdtelefoon maar net blijft zitten.

,

Klankmatig wordt al snel duidelijk dat de PS1000 nog een niveau hoger speelt dan z’n minder dure broer, al delen ze beide wel een vergelijkbaar ‘karakter’ – noem het de typische Grado-sound.

Ook bij de PS1000 zit er dus die opvallende directheid en dynamiek in de weergave die je middenin de muziek zet, ook bij lage volumes. Andere gemene delers zijn de complete afwezigheid van isolatie en de lage impedantie.

De PS1000 is dus vrij makkelijk aan te sturen voor een versterker, al is hij wel degelijk kritisch voor de versterkerkeuze. Bij onze test combineerden we hem met de Lehmann Audio Black Cube Linear en Sugden HA-4, en hoewel beide versterkers zich prima laten combineren met de PS1000 beviel de combinatie met de Sugden ons het best.

De grootste verschillen tussen beide Grado’s zitten ‘m vooral in het raffinement, de precisie en de neutraliteit waarmee de PS1000 onze testtracks neerzet. De graad van detail is ronduit indrukwekkend, en de frequentierespons lijkt een stuk lineairder dan bij de GS1000i.

Maar de PS1000 onderscheidt zich vooral van de concurrentie door z’n tonale accuratesse. Instrumenten zoals een piano of akoestische gitaar worden haast holografisch voorgesteld. Het laag is van een al even ontstellend hoog niveau, en wordt bij alle volumes met het gepaste gewicht weergegeven. Als de opname het dicteert, legt deze Grado zelfs een echte impact in de bassen. Daardoor is de PS1000 net zo genietbaar bij hip-hop als bij barokke kamermuziek.

Met The Dali CD Volume 2 in de cd-lade selecteren we ‘In Your Wild Garden’ van Josefine Cronholm, en de PS1000 geeft een overtuigend bewijs van z’n kunnen: snaaraanslagen worden levensecht neergezet en worden ondersteund worden door een heerlijke laagfundament, subtiel klinkende pianotonen en een stem die
tastbaar is. Opvallend is hoe mooi de verschillende elementen in de muziek van elkaar onderscheiden worden, zonder dat het te analytisch gaat klinken.

We merken ook dat de soundstage een vergelijkbare ‘smaak’ heeft als bij de GS1000i, maar met een nog grotere gelaagdheid en een iets groter gevoel van ruimte. Het is echter geen Sennheiser HD800; bij deze Grado lijk je dichter 'op' de muziek te zitten. 

,

Toegegeven, de Grado PS1000 is een peperdure hoofdtelefoon, maar hij bezit dan ook een adembenemend potentieel. Klankmatig zouden we hem zelfs durven bombarderen tot één van onze persoonlijke favorieten in de open prijsklasse – met name in combinatie met de Sugden HA-4.

Kortom, over de hele lijn een werkelijk indrukwekkende hoofdtelefoon, deze Grado PS1000.

,

Efficiëntie: 98 dB 
Impedantie: 32 Ohm
Constructie: open, dynamisch
Inbegrepen: verlengkabel 450 cm, adapter 3,5 mm
Gewicht: +/- 490 gram
Kabellengte: 175 cm

Website: www.gradolabs.com

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.