FWD vroeg aan drie lezers om een Sony S uitgebreid te testen en hun ervaringen op te tekenen. Hieronder vind je de bespreking van Eddy Vanhove. Vind je dit de beste van de drie reviews, klik dan hier om naar Facebook te gaan en druk op de 'vind ik leuk'-knop. Je maakt dan zelf kans om een Sony S te winnen.
Onder de mensen die een van de lezerstesten van de Sony S leuk vinden, verloten we op 20 oktober 2011 om 23u59 een van de tablets. (De andere twee lezersreviews vind je door hier en hier te klikken)
Vorige maand mocht ik voor het eerst kennis maken met een smartphone met Android. Uiteraard was ik, zoals velen, direct gecharmeerd door dit handige besturingssysteem. De hevige concurrentie onder de OS’en focust zich de laatste tijd vooral op Apple’s iPhone en “de anderen” met Android.
Mijn keuze voor deze laatste viel in de eerste plaats door het grote prijsverschil: de iPhone kost minstens drie keer zoveel dan mijn huidige toestel. Misschien kan je met de iPhone wel meer, of heb je beter toepassingen of een mooier ontwerp (smaken verschillen), maar voor mij doet dat ding wat het moet en nog veel meer. Zeer tevreden dus.
Uiteraard was ik razend nieuwsgierig wat Android op een groter scherm kon. Dankzij FWD Magazine mocht ik de gloednieuwe Sony S tablet testen. Vrijdag haalde ik het ding uit zijn verpakking en bewonderde direct zijn unieke design. De ene lange zijde is dikker dan de andere, net zoals een tijdschrift waarvan je enkele pagina’s hebt omgeslagen.
Daardoor kan je hem makkelijker in een hand houden in portretstand, of is de zichtbaarheid beter als hij in landschap op je schoot of tafel ligt. Door dit design onderscheidt hij zich van de vele concurrenten, die verder bijna allemaal dezelfde specs en hardware hebben. Dat dit niet het enige is waardoor hij ‘anders’ is, lees je verder wel.
De eerste opstart is een kwestie van een taal selecteren, je WiFi-gegevens invullen en twee minuutjes wachten. Het beeld is prachtig, zoals we van Sony gewend zijn. Het toestel, geleverd met Android 3.1, laat al snel weten dat versie 3.2 beschikbaar is. De meer dan 100 MB komen vlot binnen, WiFi werkt feilloos.
Als Telenet-abonnee kan ik gratis gebruik maken van alle Telenet Hotspots: in het station, het hamburgerrestaurant, noem maar op. Er bestaat een app die je login en wachtwoord opslaat en automatisch laat inloggen als je in de buurt van zo’n hotspot komt, handig! Daardoor mis ik de 3G-module niet echt, die in mijn tablet afwezig is.
,
Sony heeft Android slechts een klein beetje aangepast. Zo vind je bijvoorbeeld alle apps niet verdeeld over verschillende vensters, maar gewoon onder elkaar in 1 scherm, waar je door kan scrollen. Dit scherm kan je aanpassen met een scheidingsbalk, waar je zelf een naam aan kan geven. Er is geen fysieke “home-toets”, drie kleine icoontjes links onderaan brengen je naar het beginscherm, de vorige pagina, of de meest gebruikte programma’s.
Rechts onderaan zie je de status van de batterij, de klok en je draadloze verbinding. Vlak daarnaast verschijnen meldingen zoals updates, pas geïnstalleerde apps en programma’s die nog op de achtergrond draaien. Als je muziek afspeelt terwijl je op internet bezig bent, kan je via dit icoontje snel naar je mediaspeler overschakelen.
Mijn 15-jarige dochter, gek op spelletjes en snufjes zoals haar iPod en PlayStation, heeft de S al gauw ontdekt. “Wauw, Crash Bandicoot!” klinkt het, en meteen ben ik mijn toestel kwijt. Het spel start op en er verschijnen knoppen zoals de controller van een Playstation. Het is even wennen, maar het spel draait perfect. Alleen ligt zo’n “echte” controller toch iets beter in de hand, en mis je de fysieke knopjes en joystick.
Sony zou verschillende PS 1- en 2-spellen ter beschikking stellen, maar daar vind ik voorlopig nog niks van terug op de Belgische site. Overigens zijn er nog wat dingen waarmee Sony pronkt op de website, maar (nog?) niet beschikbaar zijn in België: de e-bookstore bijvoorbeeld.
De muziekspeler van Sony is een aparte vermelding waard. Als je deze opent, verschijnen de albums of artiesten niet in een gewone lijst, maar lijkt het alsof je de albums op de grond willekeurig verspreid hebt. Je kan deze verplaatsen en rond ‘gooien’. Een klik op zo’n album en je hoort (naar tablet-normen) vrij goed stereogeluid uit het toestel komen.
En nu komt mijn favoriet: ik ben de gelukkige eigenaar van een Sony LED-tv met DLNA. Op mijn tablet klik ik in de muziekspeler op een icoontje, waarbij hij op zoek gaat naar toestellen die DLNA ondersteunen. In luttele seconden wordt mijn tv herkend. Ik sleep het bewuste muziekbestand naar het icoontje van de tv en prompt begint deze het liedje te spelen en toont dezelfde afbeelding en info als de tablet.
,
Om het nog wat verder over mijn tv te hebben: blijkbaar heeft de tablet ook een infrarood-poort. Een klik op de “remote” app brengt me bij een lijstje waarin ik kan zoeken naar mijn tv-toestel. Deze zeer uitgebreide lijst beperkt zich trouwens niet tot Sony-apparaten. Mijn tv staat er al zeker tussen en vanaf nu moet ik niet meer zoeken naar “het kaske” van de tv, maar gebruik ik gewoon de Sony S (geen leesbril meer nodig!) om te zappen. Zo kan ik ineens ook de afstandsbediening van de dvd-speler (toevallig ook Sony) wegsteken. De Telenet Digibox staat uiteraard niet in het lijstje, maar de slimme app “leert” van de afstandsbediening alle commando’s.
Om de achtergrond te wijzigen, kan je gebruik maken van zowel vooraan als achteraan een prima camera. Overigens kan je vlot foto’s overzetten van je digitale camera via het SD-slot. Dat zit wel verborgen onder een krakkemikkig plastic klepje, foei Sony! Naast dit SD-slot zit ook een mini-USB slot.
Waar heb ik het nog niet over gehad? Oh ja: video. Als demo worden twee videofragmenten meegeleverd, die prachtige landschappen weergeven. Haarscherp, mooie kleuren, zwart is diepzwart. Ik heb niet zo direct een videobestand ter beschikking, dus installeer ik even een torrent-app en download een filmfragment – puur en alleen voor testdoeleinden 😉 – met ondertitels, die zonder problemen weergegeven worden (in een andere videospeler, die DivX ondersteunt). Goed voor de dochter bij een lange autorit!
Over de auto gesproken: ik zal al maar uitkijken naar een systeem om de tablet op één of andere manier aan mijn dashbord te kunnen bevestigen, zodat ik de ingebouwde gps kan gebruiken, uiteraard met opgeslagen kaarten (en wederom zonder leesbril).
Top of the bill vind ik eigenlijk nog de multitasking. Ik stuur via DLNA een muziekfragment naar de tv, speel op de tablet een ander liedje, en ondertussen speel ik een spelletje of surf ik op internet, allemaal zonder 1 hapering!
,
Zoals je ziet, ben ik helemaal in de ban van de Sony S tablet. Minpunten? Misschien ben ik Android nog niet goed gewend, maar ik heb wat moeite met apps die niet “proper” afsluiten en dus op de achtergrond blijven draaien en de niet zo schitterende batterij leegslurpen. Maar daar zal dan weer een andere toepassing voor bestaan zeker?
En misschien is het omdat ik van een oudere generatie ben, maar ik vind 500, 600 euro of meer voor een iPhone, iPad of deze prachtige Sony S tablet toch net iets te veel in deze moeilijke tijden. Zal de tablet ook maar een tijdelijke hype zijn zoals de netbook nog maar een paar jaar geleden? Wie weet…
Vind je dit de beste lezerstest van de Sony S (de andere twee vind je hier en hier), klik dan op deze link en druk op Facebook op de vind ik leuk-koppeling bij het artikel. Onder de mensen die een (en slechts één) van de lezerstesten leuk vindt, verloten wij een Sony S!
Pas op: niet klikken op de 'vind ik leuk'-knop hieronder, maar wel op de link klikken in de alinea hierboven en daar op de 'vind ik leuk'-knop drukken. Anders kunnen wij uw naam niet in de loting voor een Sony S steken.